Erdogan: Turska nije odustala od članstva, ali ne može trpjeti optužbe EU
Redžep Tajip Erdogan, Foto: AA

Erdogan: Turska nije odustala od članstva, ali ne može trpjeti optužbe EU

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je danas u Ankari kako je njegova zemlja odgovorila na obaveze prema Evropskoj uniji (EU), no kako Unija nije ispunila obećanja data Turskoj. U tom smislu, kako je kazao, Turska ne može trpjeti optužbe od EU.

“Turska bez sumnje nije odustala od svog strateškog cilja - članstva u Evropskoj uniji, što je i zvanična politika države. To stavimo na jednu stranu. I kao kandidati za članstvo, ali i nakon otvaranja pregovora ispunjavali smo naše obaveze, a to i nastavljamo raditi. Mi smo odgovorili na naše obaveze", rekao je Erdogan na proširenom sastanku regionalnih čelnika vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Erdogan je takođe, poručio da Turska nije pravila problem zbog kašnjenja od EU, te da je, s vjerom da će reforme istovremeno podići demokratske i ekonomske standarde građana, nastavila napredovati.

Naglasivši da je Turska učinila svoj dio zadatka, Erdogan je kazao da je potez na Evropskoj uniji da se odredi želi li nastaviti proces učlanjenja Turske. Dodao je da neće dozvoliti da to pitanje i Turska postanu predmet predizbornih prepucavanja u Njemačkoj i Austriji.

Predsjednik Turske Erdogan je danas u Ankari pozvao Sjevernu Koreju da smanji napetost u regiji, jer bi u protivnom šteta mogla biti nanesena cijelom čovječanstvu.

“U takvim sukobu šteta neće biti nanesena samo sukobljenim stranama, već cijelom čovječanstvu. Pozivamo Sjevernu Koreju da prestane sa aktivnostima koja pojačavaju napetost”, rekao je Erdogan. 

Ukazujući na činjenicu da su u zabrani oružja za masovno uništenje upravo one koje posjeduju najrazornije arsenale tog tipa, Erdogan je kazao da se borba protiv nuklearnog oružja mora početi u zemljama koje ga posjeduju.

Osvrnuvši se i na aktuelne progone muslimanske manjine u mijanmarskoj regiji Arakan, Erdogan je kazao da je problem tog naroda (Rohingya) zbog različitih proračuna postojan već dugi niz godina.

“Naravno da smo svjesni da su problemi u Arakanu nastali zbog različitih problema i da to traje dugo uz povremena intenziviranja shodna proračunima različitih krugova“, kazao je Erdogan koji je u proteklim sedmicama obavio razgovore sa mnogim svjetskim zvaničnicima kako bi pomogao u rješavanju krize u Arakanu.

Pred napadima mijanmarske vojske više od 120.000 mijanmarskih muslimana izbjeglo je u proteklih desetak dana u susjedni Bangladeš.

Erdoganova supruga Emine Erdogan i šef turske diplomacije će sutra posjetiti mijanmarske izbjeglice u Bangladešu, dopremiti im pomoć i razgovarati sa bangladeškim zvaničnicima kojima su ranije ponudili da Turska snese sve troškove zbrinjavanja ugroženih izbjeglica.

Turski predsjednik Erdogan danas je upozorio javnost da sve fotografije i snimci koji se šire na internetu nisu nastali u Mijanmaru i da nemaju veze sa istinom o golgotama koju proživljavaju muslimani u Arakanu.

Anadolija

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.