Demokrate poručuju da je došlo vrijeme da smijene najgoru upravu na Cetinju
Danilo Mrvaljević

Demokrate poručuju da je došlo vrijeme da smijene najgoru upravu na Cetinju

Prema podacima iz Monstata, Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva rada i socijalnog staranja, na ekonomsko-socijalnoj karti Crne Gore i dalje je ista situacija poručuje Danilo Mrvaljević, predsjednik Odbora Demokrata Prijestonice Cetinje.

"Ponovo uočavamo velike ekonomske razlike u opštinama na sjeveru, Nikšiću i Prijestonici, u odnosu na ostale gradove. Kada je riječ o Cetinju, brojke od 4.136 penzionera, 1.189 nezaposlenih i svega 3.468 zaposlenih su, malo je reći, poražavajuće.

Međutim, u stvarnosti ekonomsko-socijalna mapa Cetinja ne izgleda baš ovako, mnogo je gora. Kako bi imali potpuno jasnu sliku Prijestonice pod OKG DPS, ovdje treba dodati sljedeće:

Prvo, u biračkom spisku u Prijestonici je upisano skoro 15.000 punoljetnih građana sa pravom glasa, što znači da ovdje nedostaje nekih 6.000 građana sa ličnom kartom PJ Cetinje. Što mislite gdje su mogli stići, bježeći od "prosperiteta" i DPS "vraćanja staroga sjaja"?

Drugo, od ovih 3.468 zaposlenih, najmanje 2.000 građana Prijestonice radi bez ikakvih doprinosa, bez slobodnog dana i bez odmora ili im se uplaćuju samo doprinosi na minimalnu zaradu, ili rade po ugovoru o radu sa skraćenim radnim vremenom, iako u stvarnosti rade puno radno vrijeme ili rade po ugovoru o djelu, ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, ugovoru o radu na određeno vrijeme.

Treće, po ugovoru o radu na neodređeno vrijeme rade samo oni zaposleni u državnim i organima lokalne uprave, tako da samo oni mogu priuštiti sebi taj luksuz da podignu manji kredit, kako bi platili struju ili kupili drva za ogrijev na vrijeme.

Četvrto, na ovaj broj od 1.189 nezaposlenih slobodno dodajte najmanje još toliko onih koji ne rade, ali se vode negdje kao privremeno zaposleni ili nijesu uopšte prijavljeni na biro.

Peto, svima gore navedenim zaposlenima poslodavci su:

1. Prijestonica(lokalna uprava),

2. Kladionice,

3. Kafane,

4. Taxi udruženja,

5. Neznatan broj zaposlenih u nekoliko marketa, prodavnica, butika, banaka i 3-5 Cetinjana zaposlenih u Ministarstvu kulture i Upravi za zaštitu kulturnih dobara, "pri njemu (sa sjedištem na Cetinju)", objašnjava on u saopštenju. 

Demokrate poručuju da je novac koji je potrošen posljednjih deset godina za razne studije izvodljivosti, elaborate, imaginarne "projekte", makete, koncerte, putovanja, gala ručkove i večere, a koji se mjeri milionima eura, mogao biti utrošen na rješavanje ključnog problema Cetinja - ogromne nezaposlenosti.

" Moglo je biti otvoreno na stotine novih radih mjesta. I jedna napomena: Od ovih svega 3.468 zaposlenih Cetinjanki i Cetinjana jedan zaposleni je Aleksandar Bogdanović, odlazeći Gradonačelnik Prijestonice, čija je svadba koštala nevjerovatnih pola miliona eura, bivši savjetnik "čaja od nane", menadžer po obrazovanju i zet šefa organizovane kriminalne grupe iz Budve, koji mu je uoči prošlih lokalnih izbora bio glavna uzdanica. A svi mi smo mu poslodavci, poštovani sugrađani. Mislite o tome.

Došlo je vrijeme da smijenimo najgoreg gradonačelnika i ubjedljivo najgoru lokalnu upravu koju je Cetinje ikada vidjelo. Od novembra mijenjamo stvari iz temelja. Dosta je bilo ponižavanja časne crnogorske Prijestonice! Demokrate će Cetinju donijeti prijeko potrebne promjene, vratiti dostojanstvo, uvesti domaćinsko raspolaganje novcem građana, poštovati prava radnika i pošteno rukovoditi Prijestonicom", poručuje Mrvaljević. 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.