Palestina stota destinacija Edina Krnića
Edin Krnić i ambasador Palestine u Crnoj Gori Rabii Hantouli

Svjetski putnik i putopisac

Palestina stota destinacija Edina Krnića

Svjetski putnik i putopisac iz Tuzi, Edin Krnić, sredinom mjeseca kreće na novo putovanje, kada će obilježiti i jubilej. Edin će tada posjetiti stotu državu svijeta. Za stotu zemlju, Krnić je izabrao Palestinu.

“I ja se, poput Palestinaca koji se bore za svoju državu i nezavisnost, na pojedinim mjestima, posebno u Africi, Centralnoj i Južnoj Americi, borim da opstanem”, rekao je u razgovoru sa Damirom Kalač.

Krnić od dječačkih dana radi kao autolakirer, a vlasnik je porodične firme koju je naslijedio od oca, gdje ga, dok putuje, odmijeni sin. 

Poslu je posvećen tokom ljeta, dok zimi, pa i dobrim dijelom proljeća i jeseni, obilazi svijet. 

Edin putuje već više od dvadeset godina. U Evropi jedino još nije posjetio Kipar i Irsku. Obišao je velik broj zemalja u Aziji, Americi, Africi... 

Kako mnogi podaci na sajtu Ministarstva vanjskih poslova u vezi sa vizama nisu najprecizniji, Krnića česte, tražeći savjet, kontaktiraju i znani i neznani.

"U Svazilend sam ušao bez ikakvih problema, bez vize, iako sam pred ulazak imao podatak da je za tu zemlju, za crnogorski pasoš, viza potrebna”, prenosi on jedno od iskustava.

Edin kaže da direktor Sektora za konzularne poslove, Selim Lika, u posljednjih godinu dana radi aktivno na rješavanju sličnih problema.

“Razumijem da Ministarstvo nije moglo preko noći ispraviti sve greške koje se vuku godinama, pogotovo što rijetko koji  državljanin Crne Gore ide u ove zemlje”.

Edin ne zna da li je neko iz Crne Gore već obišao stotinu država. Kaže da nije lako i dodaje da će, kad ispuni taj cilj, pokušati da osvoji sve zemlje svijeta. 

"Ako me zdravlje posluži, uspjeću u tome, ako ne prije, onda u sljedećih deset godina”.

Krnić o putovanjima objavljuje na svom blogu (edinkrnic.me), učestvovao je na Ignite i TEDx Podgorica, a u Podgorici i Tuzima je imao i više izložbi fotografija snimljenih na putovanjima...

 

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.