EU: Zaražena jaja dospijela u 40 zemalja
Ilustracija

EU: Zaražena jaja dospijela u 40 zemalja

Evropska unija (EU) saopštila je da je 40 zemalja pogođeno skandalom s kontaminiranim jajima, među kojima su 24 članice EU.

Zvaničnik Evropske komisije Vijtenis Andriukaitis, koji je zadužen za zdravlje i bezbjednost hrane, izjavio je danas da samo u četiri od 28 članica EU nije bilo jaja zaraženih toksičnim insekticidom "fipronil".

Zemlje koje nisu pogođene su Litvanija, Portugal, Kipar i Hrvatska.

Širom Evrope unšteni su milioni jaja i proizvodi od jaja u kojima su nađeni tragovi "fipronila".

Niko se, ipak, za sada nije razbolio od toga.

U Holandiji su zbog tog skandala uhapšene dvije osobe, direktori kompanije Čikenfrend, na čijim farmama su nađena zaražena jaja. Oni su osumnjičeni da su znali da je supstanca koja je korišćena zabranjena.

Ekonomska šteta od skandala sa zagađenim jajima u Holandiji procijenjuje se na oko 33 miliona eura, javlja Beta.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.