Nova generacija mobilnih telefona imaće kamere koje skeniraju u 3 dimenzije
Ilustracija

Nova generacija mobilnih telefona imaće kamere koje skeniraju u 3 dimenzije

Sljedeća godina biće godina kamera na pametnim telefonima, tvrdi Filip Džejms iz ''Qualcomma''.

Svaki novi model pametnog telefona tanji je i brži od posljednjeg iz serije.

Posljednjih nekoliko godina, zapravo, brojimo tek njihove unaprijeđene ili osvježene karakteristike.

Mnoge i ne zažive i ne održe se u tzv. mainstream upotrebi, dok su druge, poput otisaka prstiju, postale normalna stvar kada se radi o sigurnosti uređaja.

Naravno, uz cijenu, pri kupovini svako gleda koliko mobilni ima memorije, koliko je zaista brz te kolika mu je veličina ekrana.

A posebno je važna veličina i kvalitet kamere, bilo da se radi o stražnjim kamerama ili čak prednjoj, tzv. selfie kameri.

Broj megapiksela povećava se, a u mobilnima najskuplje kategorije “po defaultu” je i optički stabilizator slike, uz sve brži procesor i pripadajuće aplikacije.

Kamere u mobilnima učinile su nam život lakšim i češće ga bilježimo upravo fotografijama i videima. Na stvaranje fotografskih uspomena navode nas i razne aplikacije i društvene mreže na kojima se dijele fotografije.

Dakle, fotografisanje je u modi, a time i kamere u nezaobilaznoj napravi današnjice – smartfonu.

Sudeći prema najnovijim modelima smartfona predstavljenih protekle sedmice u Berlinu, na evropskom sajmu potrošačke elektronike, kamera je zaista bila u centru pažnje, i to u izuzetno zanimljivoj upotrebi.

Naime, Sony je predstavio mobilne koji imaju mogućnost skeniranja 3D objekata i time možda pokrene novi trend, prenosi Radiosarajevo.ba.

Evo kako izgleda 3D skenirani portret snimljen novim Sonijevim telefonom i specijaliziranom aplikacijom za 3D:

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.