Evo kako bebe vide svijet oko sebe prvih godinu dana (VIDEO)
Ilustracija

Evo kako bebe vide svijet oko sebe prvih godinu dana (VIDEO)

Djeca kada se rode ne vide mnogo - razlikuju tek svjetlo i tamu, sve im je kao u magli i sve vide crno- bijelo.

Da bi im se vid razbistrio i kako bi svijet oko sebe vidjeli u bojama, treba malo vremena. Naime, optički živci kod tek rođenih beba nisu u potpunosti formirani, a i mozgu treba vremena da sazre kako bi mogao procesuirati sve nadražaje koji dolaze do njega.

Britanski očni hirurg Dr. Romeš Angunavela iz Klinike Kompare napravio je zanimljiv video koji pokazuje kako se djetetov vid mijenja od trenutka rođenja pa sve do prvog rođendana.

''Vizuelni korteks mozga zauzima gotovo trećinu cijelog mozga i počinje učiti obrađivati poplavu vizuelnih informacija koje susreće od trenutka kada beba prvi put otvori oči'', objašnjava Angunavela.

Kao što se u videu vidi, bebe počinju vidjeti boje sa tri mjeseca, a crvena je prva koju mogu identificirati. Zapaziće boje koje su istaknute, ali pastelne ili nijanse crne neće, kao niti teksture.

Sa četiri mjeseca dijete počinje vidjeti dalje od samo 25 centimetara koliko je do tada moglo. Povećava se dubina percepcije kao i raspon vidnog polja, i to se nastavlja poboljšavati tokom prve godine života. Upravo zato bebe počinju pokazivati sve više interesa za istraživanje svijeta oko sebe.

Ovaj stručnjak savjetuje roditeljima da svoju bebu okruže kontrastnim bojama u prvih nekoliko mjeseci života, jer tako mogu podstaknuti razvoj vida. Savjetuje nošenje crno-bijele odjeće, stavljanje pruga na zid ili nabavku prugaste posteljine, prenosi Country Living.

 

24sata.hr

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.