Trčanje sagorijeva najviše kalorija
Ilustracija

Trčanje sagorijeva najviše kalorija

Sportovi su najbolji način da se rade vježbe i dok sagorijevanje kalorija nije jedina vrijednost tog vježbanja, broj utrošenih kalorija ipak govori koliko jako trenirate tijelo. Od svih sportova, trčanje sagorijeva najviše kalorija, u toku jednog sata trčanja osoba teška 90-ak kilograma potroši 1.074 kalorije.

Nacionalni institut zdravlja u SAD-u objavio je listu sportova koji najviše sagorijevaju kalorije. Najmanje kalorija potroši se igrajući raketbal, 637 kalorija po satu. Košarka i tenis troše po 728, tekvondo i fudba po 937, a trčanje čak 1.074 kalorija po satu, prenosi Klix.ba.

Ovo se odnosi na osobe koje teže otprilike 90 kilograma.

Ipak, potrebno je znati da samo vježbanje ne dovodi do velikog gubitka težine. Sportovi utiču na poboljšan rad srca, što vaš život čini dužim i to je najbolji učinak svakog sporta. Stoga, ako želite da smršate, stručnjaci savjetuju da se konsultujete s doktorom o vašoj idealnoj težini i da ukinete unos šećera i velike porcije hrane.

Zapamtite da to što određeni sport ili vježbe brže sagorijevaju kalorije ne znači da je to i najbolji izbor. Najbolji izbor je onaj u kojem najviše uživate tako da možete što duže istrajati u njemu.
 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.