Svirao saksofon dok su mu operisali tumor na mozgu (VIDEO)
Foto: Youtube/Screenshot

Svirao saksofon dok su mu operisali tumor na mozgu (VIDEO)

Ljekari sa Univerziteta u Ročesteru uživali su u operacionoj sali u neobičnom koncertu koji im je priredio 25-godišnji muzičar.

On nije bio zadužen za sviranje smirujuće muzike na uvce ljekarima, već se radilo o pacijentu kome su operisali tumor na mozgu dok je svirao svoj instrument. Tumor mu je dijagnostikovan 2015. godine, pošto je Den Fabio, nastavnik muzičkog, čuo čudne zvuke i imao napade mučnina i vrtoglavica.

„Radio sam u kancelariji i odjednom sam vidio i čuo stvari koje nisu bile tamo“, prisjeća se Fabio u intervjuu koji je dao „Sikeru“. „Zvuci su bili muzički“. Zabrinut, otišao je na pregled na kom je ustanovljeno da ima benigni tumor na mozgu još od detinjstva. Iako nije bio kancerogen, prijetio je da mu ugrozi karijeru.

„Bio sam veoma uplašen“, kaže Fabio. „Nisam mogao da zamislim da ću izgubiti moć muziciranja. Ne pomišljate da to može da vam se desi“.

Testovi su pokazali da je Fabiov tumor bio blizu regiona mozga zaduženog baš za muziku i muzičke funkcije, a na nastavnikovu žalost, postoji rizik da poslije operacije ne bude u mogućnosti da nastavi da radi posao koji je dosad radio. Međutim, uz pomoć neurohirurga Veba Pilčera i njegovog kolege Breda Mahona, Fabio je dobio šansu da se bori sa onim što ga je snašlo.

Dva doktora, saradnika na univerzitetskom „programu translatornog mapiranja mozga“, rade na pronalaženju preciznih područja mozga povezanih sa određenim aktivnostima.

„Može da postoji dosta razlika među pojedincima“, rekao je Mahon. „Regija za govor vašeg mozga je, manje-više, na istom mjestu kao moja, ali može biti dva centimetra dalje“.

Kako bi napravili detaljnu mapu Fabiovog mozga, neurohirurzi su pozvali Elizabet Marvin, profesorku muzičke teorije sa Univerziteta u Ročesteru, kako bi pomogla u izradi serije muzičkih testova koje bi Fabio trebalo da izvede, što bi pokazalo koji dijelovi mozga su aktivirani različitim zadacima tokom skeniranja.

Za vrijeme testiranja, njegov mozak će biti skeniran magnetnom rezonancom. Kada je Fabio bio na operacionom stolu, doktor je zatražio od Fabija da ponovi muzičke testove kako bi video da li mogu da identifikuju područje mozga koje je ometalo njegovu sposobnost obrade muzike. Sa Marvinovom u sobi, profesor bi procijenio Fabiov pokušaj da ponovi melodiju. Ako je promašio ili izmijenio muzičku notu, ljekari bi označili područje. Pošto je tumor uspješno otklonjen, doktori su zatražili da zasvira na saksofonu, i to je bio posljednji test.

„Rekli su mi da se vjerovatno neću sjećati ničega, ali sjećam se da sam bio budan i da sam svirao saksofon. To je bilo nekako nadrealno“, kaže Fabio.

Doktor Mahon kaže da je Fabio „besprijekorno svirao“.

Potpuno se oporavio šest mjeseci poslije operacije, prenosi Sputnjik.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.