Erdogan: Svijet ostao nijem na masakre nad muslimanima u Mjanmaru
Foto:AA

Spaljena sela, iljade ubijenih

Erdogan: Svijet ostao nijem na masakre nad muslimanima u Mjanmaru

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je svijet nijem spram masakra nad muslimanima u Mjanmaru i najavio da će tu temu staviti na dnevni red predstojeće sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Nakon komemoracije turskom vojniku ubijenom u nedavnom terorističkom napadu u Hakariju, Erdogan se obratio okupljenim građanima u istanbulskom distriktu Catalca i ukazao na mnoge patnje i sukobe koji se i ovih bajramskih dana događaju u mnogim zemljama islamskog svijeta.

“Sve to se događa u Siriji, Iraku, Palestini, Libiji, a i u Mjanmaru se dešavaju veliki masakri. Svijet je ostao njem na sve masakre u Mijanmaru. Pretpostavljam da ste vidjeli putem televizije stanje muslimana u Mjanmaru. Vidjeli ste muku koju muče. Vidjeli ste spaljena njihova sela. Turska kroz Crveni polumjesec, kroz AFAD, šalje i slaće pomoć na ta područja", kazao je Erdogan, javila je turska agencija Anadolija.

Generalna skupština UN-a zasjedaće 19. septembra, a Erdogan je najavio da će na dnevni red staviti i stradanje arakanskih muslimana u Mjanmaru i o tom problemu razgovarati sa liderima i zvaničnicima koji budu prisutni.

“Uporedo s tim, u svojstvu predsjedavajućeg Organizacijom islamske saradnje (OIC) o tim temama sam razgovarao i dalje razgovaram sa blizu 20 svjetskih lidera. Naravno nemaju svi isti pristup tim temama, ali mi ćemo i dalje raditi svoj posao“, poručio je Erdogan.

Porušeno 60 sela, hiljade ubijenih

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mjanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 60 muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana primorane da bježe ka susjednom Bangladešu.

Prema posljednim izvještajima UN-a, u Bangladeš je do juče ušlo 73.000 muslimana iz Arakana, a desetine hiljada njih čekaju na prelazak granice.

thumbsbcb7df7c456f6762080d5426773f2ae682

Foto:Anadolija

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.