OVAJ veseli dječak postao je najopasniji čovjek na planeti
Kim Džong Un

OVAJ veseli dječak postao je najopasniji čovjek na planeti

Sjeverna Koreja sprovela je u nedjelju šesti po redu i najsnažniji do sada nuklearni pokus, a njezin vođa Kim Džong un, jedan od najmlađih šefova država na svijetu, uživa apsolutnu moć i raspolaže s razornim naoružanjem, uključujući i upravo testiranu hidrogensku bombu, javljaju svjetske agencije.

Ističu da je detoniranje H-bombe označilo dramatičnu eskalaciju napetosti između izolovane komunističke zemlje i SAD-a te njegovih saveznika. 

Pjongjang je saopštio da je testiranje hidrogenske bombe koje je naredio sjevernokorejski čelnik Kim Džong Un bilo "savršeno uspješno" i predstavlja "važan" korak u dovršavanju programa nuklearnog naoružanja.

Ta potvrda je došla nakon što su međunarodne seizmičke agencije zabilježile vještački izazvani potres u blizini već znane lokacije u Sjevernoj Koreji za sprovođenje nuklearnih proba. Japanski i južnokorejski zvaničnici su objavili da je potres bio 10 puta snažniji od podrhtavanja tla zabilježenog nakon posljednjeg sjevernokorejskog nuklearnog pokusa prije godinu dana.

Kim Džong-un je do sada pokazao da se uopšte ne obazire na upozorenja i pozive međunarodne zajednice, a potpuno ignoriše ekonomske sankcije, kao uostalom i prijetnje američkog predsjednika Donalda Trampa mogućim vojnim udarima, ističe AFP.

Nakon što je krajem decembra 2011. naslijedio svog oca Kin Jong-Ila, imao je nekih 20-ak godina (njegov tačan datum rođenja nije poznat) i iako su ga stručnjaci ocijenili ranjivim i bez iskustva i podložnog manipulaciji od strane iskusnije "stare garde", ubrzo se pokazao kao vrlo neupotrebljiv i efikasan u gušenju bilo kakvih disonantnih tonova.

AFP podsjeća da je 2013. smaknuo svog vrlo uticajnog ujaka Jang Song-Thaeka zbog navodne izdaje.

Takođe se vjeruje da stoji iza spektakularnog atentata na svog polubrata Kim Jong-Nama u februaru u Maleziji. Nakon ubistva ujaka riješio se nekoliko najviših državnih zvaničnika, a potom je 2016. zasjeo na čelo Povjereništva za državne poslove i stekao apsolutnu vlast.

Jednako tako je pokazao da je u stanju odmaknuti se od Kine, jedinog saveznika Pjongjanga koji ima težinu i važnost. Uostalom, još uvijek nije posjetio svoje komšije kako bi se sastao s predsjednikom Xi Đinpingom.

Kim Jong-un je sin treće supruge njegovog oca, Ko Yong-Hi, korejske plesačice rođene u Japanu koja je 2004. preminula od raka.

Školovao se dijelom u Švajcarskoj, a profesori i đaci ga se sjećaju kao plahog dječaka koji je volio skijanje i filmove Žan-Klod Van Dama. U intervjuu za Washington Post, njegova tetka Ko Yong-Suk, koja je prebjegla 1998., opisala ga je kao kolerika koji nije imao nikakvog strpljenja niti tolerancije prema ikome.

Avaz.ba

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.