Kućne biljke koje smanjuju depresiju, osvježavaju vazduh, poboljšavaju pamćenje

Nabavite ih

Kućne biljke koje smanjuju depresiju, osvježavaju vazduh, poboljšavaju pamćenje

Stiže nam jesen i tmurno, hladno, kišno vrijeme koje nerijetko utiče na naše raspoloženje.

Kako bi se što bolje nosili s neraspoloženjem ili depresijom, okrenite se ovim biljkama.

Aloe vera

Poznata kao "biljka besmrtnosti" među Egipćanima, ova biljka se tradicionalno držala pored vrata kako bi čuvala dom od zlih duhova i unijela pozitivnu energiju. Sa naučnog gledišta pročišćava vazduh od uobičajenih karcinogenih materija i emituje kiseonik noću, pomažući nam da bolje spavamo i budemo manje uznemireni ujutro. Takođe je otkriveno da poboljšava pamćenje i smanjuje depresiju kod miševa.

Spatifilum ili mirni ljiljan

Sa svojim upečatljivim, skulpturalnim bijelim cvjetovima, ova biljka, osim toga što je predivan ukras, ima umirujuće dejstvo. Poznata je po efikasnom uklanjanju spora plesni u vazduhu i neutralisanju otrovnih gasova poput ugljen monoksida i formaldehida. U suštini, spatifilumi su organski pročišćivači vazduha koji vaš dom mogu da učine još prijatnijim mjestom za boravak.

Lavanda

Ova biljka je hiljadama godina medicinski korišćena za smirivanje živaca, ublažavanje glavobolja, sprečavanje nesanice i kao pomoć u depresiji. Njen miris još ima glavnu ulogu u aromaterapijskim tretmanima, a istraživanje iz 2009. godine otkrilo je da miris lavande ima opipljivo dejstvo na snižavanje pulsa u stresnim situacijama.

Bosiljak

Osim lijepih svilenih listova i primamljivog mirisa, omiljena svježa biljka takođe sadrži velike količine organske materije zvane linalool koji se obično koristi u aromaterapiji. Tim japanskih naučnika sproveo je laboratorijsko istraživanje na pacovima i otkrio da izloženost linaloolu smanjuje pojačani stres i uznemirenost.

Bršljan

Ova romantična lozica je izuzetno efikasan pročišćivač vazduha. Nasini naučnici nazvali su bršljan jednom od najboljih biljaka na svijetu za filtriranje vazduha. Izuzetno je efikasan u uklanjanju smoga ili sekundarnog dima u zatvorenom prostoru. Dodatni plus je činjenica da se ova biljka izuzetno lako održava jer ne zahtijeva mnogo vode ni svjetla za rast.

100posto.hr

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.