Svijet osuđuje nuklearnu probu Pjongjanga: Ozbiljne prijetnje

Opasne aktivnosti

Svijet osuđuje nuklearnu probu Pjongjanga: Ozbiljne prijetnje

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Sjevernu Koreju da prekine "pogrešne" akcije, pošto je Pjongjang objavio da je uspješno testirao hidrogensku bombu. Predsjednik Južne Koreje Mun Džae-un zatražio je "najstrožu kaznu" za Sjevernu Koreju, uključujući i nove sankcije UN. Nulerarnu probu osudili su i SAD, Rusija, Francuska i Japan.

Kinesko ministarstvo navodi da se Kina odlučno protivi potezima Sjeverne Koreje, snažno ih osuđuje i poziva tu zemlju da poštuje rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Predsjednik Južne Koreje zatražio je da budu sprovedene "sve diplomatske mjere, među kojima i sankcije Savjeta bezbjednosti UN kako bi Sjeverna Koreja bila u potpunosti izolovana", saopštio je njegov kabinet.

Rusija osuđuje probu i poziva na smirenost

Ruske vlasti ocijenile su da nova nuklearna proba Sjeverne Koreje "zaslužuje najveću osudu" pozivajući istovremeno na smirenost.

"Poslednja demonstracija prezira Pjongjanga predstavlja kršenje zahtjeva izraženih u ranijim rezolucijima Savjeta bezbjednosti UN kao i međunarodnog prava i zbog toga zaslužuje najveću osudu", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

U tekstu se dodaje da je "od imperativnog značaja ostati smiren i uzdržati se od bilo kakvih aktivnosti koje bi dovele do nove eskalacije".

Tramp: Popuštanje ne djeluje i Sjeverna Koreja "razumije samo jednu stvar"

Predsjednik SAD Donald Tramp poručio je putem Twittera da nova nuklearna proba Sjeverne Koreje predstavlja opasan i neprijateljski potez.

"Sjeverna Koreja je izvršila veliku nuklearnu probu. Njihove riječi i djela i dalje su veoma neprijateljski i opasni po SAD", napisao je Tramp.

Kina pokušava, ali ne uspijeva da riješi problem, dodao je Tramp i ocijenio da "popuštanje" neće djelovati jer "Sjevernokorejci razumiju samo jednu stvar".

Amerika je nedavno pooštrila sankcije protiv Sjeverne Koreje zbog nastavka raketnih testova.

Mogerini: Provokacija i prijetnja međunarodnoj bezbjednosti

Francuski predsjednik Emanuel Makron pozvao je međunarodnu zajednicu da "najodlučnije osudi" novu nuklearnu probu jSeverne Koreje koja "ugrožava mir i bezbjednost".

"Makron najsnažnije osuđuje novu nuklearnu probu Sjeverne Koreje nakon niza testiranja balističkih raketa što ukazuje na želju Pjongjanga da ponovo ugrozi mir i međunarodnu bezbjednost", navodi se u saopštenju Jelsijeske palate.

Francuski predsjednik je pozvao članice Savjeta bezbjednosti UN da brzo reaguju na novo kršenje međunarodnog prava i dodao da takvu "jasnu i ujedinjenu reakciju" očekuje i od Evropske unije.

I Evropska unija, Italija i Velika Britanija osudili su danas šestu nuklearnu probu Pjongjanga, za koju je lider Sjeverne Koreje Kim Džong-un rekao da je bila "savršeno uspješna".

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su provokacije Sjeverne Koreje "dostigle novu dimenziju" posle šeste nuklearne probe te zemlje.

 Visoka evropska predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini ocijenila je da proba hidrogenske bombe predstavlja "veliku provokaciju" i "ozbiljnu prijetnju regionalnoj i međunarodnoj bezbjednosti".

Pjongjang "mora da napusti svoje nuklearno oružje, oružje za masovno uništenje i balistički raketni program na potpun, provjerljiv i nepovratan način i da odmah prekine sve povezane aktivnosti", navodi se u saopštenju Mogerinijeve.

Šefica evropske diplomatije je najavila da će se sjutra sastati sa šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukijom Amanom i razgovarati o problemu Sjeverne Koreje.

Amano je danas ocijenio da nova nuklearna proba izaziva "ozbiljnu zabrinutost" i pozvao Pjongjang ispoštuje zahtjeve UN da prekine s takvim probama i obustavi nuklearni program.

IAEA će nastaviti da pažljivo prati situaciju, dodao je Amano. Inspektori te agencije su otišli iz Severne Koreje 2002. godine, a Sjeverna Koreja je godinu dana kasnije izašla iz sporazuma o neširenju nuklearnog oružja. 

Novu nuklearnu probu Sjeverne Koreje osudili su i šefovi diplomatija Velike Britanije i Italije. Britanski ministar Boris Džonson nazvao je probu "nesmotrenom" i dodao da su "sve opcije na stolu".

Japan: Opasne aktivnosti Pjongjanga

Japanski premijer Šinzo Abe ocijenio je kao "apsolutno neprihvatljivu" novu nuklearnu probu Sjeverne Koreje i dodao da to predstavlja "ozbiljnu i neposrednju prijetnju" za Japan.

"Sjeverna Koreja je ponovo ignorisala upozorenja međunarodne zajednice i sprovela apsolutno neprihvatljivu nuklearnu probu", rekao je Abe i dodao: "Opasne aktivnosti Sjeverne Koreje, koje prijete svjetskom miru, mogu da budu obustavljene saradnjom i solidarnošću međunarodne zajednice".

Japansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će uputiti avione sposobne da otkriju da li je bilo radioaktivnih padavina.

NATO: Pjongjang da prekine sve raketne aktivnosti

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg snažno je osudio šestu nuklearnu probu Sjeverne Koreje, nazivajući je "još jednim sramnim kršenjem više rezolucija Savjeta bezbjednosti UN".

"NATO je zabrinut destabilizujućim obrascem ponašanja Pjongjanga, koji predstavlja prijetnju regionalnoj i međunarodnoj bezbjednosti", saopštio je Stoltenberg.

Šef Severnoatlantskog saveza pozvao je Sjevernu Koreju da "odmah prekine sve postojeće nuklearne i raketne aktivnosti na potpun, provjerljiv i nepovratan način" i da se ponovo uključi u dijalog s međunarodnom zajednicom.

"Pozivam Sjevernu Koreju da poštuje sve međunarodne obaveze i da napusti sve prijetnje i akcije koje doprinose tenzijama i nesigurnosti", napisao je Stoltenberg u saopštenju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.