Hidrogenska bomba Sjeverne Koreje pet puta jača od one iz Nagasakija
Ilustracija

BBC: Ima snagu od 100kilotona

Hidrogenska bomba Sjeverne Koreje pet puta jača od one iz Nagasakija

Hidrogenska bomba, koju je testirala Sjeverna Koreja, imala je prema procjenama, snagu od oko 70 kilotona, rekao je japanski ministar odbrane Iconuri Onodera. BBC navodi da je ova bomba pet puta jača od one koja je bačena na Nagasaki 1945. godine i koja je umsrtila 74.000 ljudi.

Sjeverna Koreja ranije je saopštila da je uspješno testirala hidrogensku bombu koja može da se stavi u interkontinentalni balistički projektil, prenosi N1.

"Ovaj test prevazilazi sve dosadašnje", rekao je japanski ministar Iconuri Onoderea listu "Nikei".

Južnokorejski mediji navode da je bomba imala snagu oko 50 kilotona, dok britanski javni servis BBC izvještava da bomba ima snagu od 100 kilotona, što je čini pet puta jačom od one iz Nagasakija.

BBC podsjeća da je najjača bomba ikada bila testirana bila sovjetska Car bomba, koja je imala snagu od 50.000 kilotona, odnosno 50 megatona. Bomba je testirana 1961. godine u jeku trke u naoružanju između SSSR i SAD, a izvještavalo se da je njena silina uništila objekte u krugu od 55 kilometara.

Čak je zabilježeno da su usled detonacije popucali prozori u Finskoj i Norveškoj, a vazdušni talas nastao posle eksplozije putovao je oko Zemlje tri puta.

Sjeverna Koreja je objavila da nije bilo curenja radijacije tokom testa, a japanski medijski servis NHK javio je da je test okončan bez širenja radijacije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.