Merkel pozvala na diplomatski pristup  Sjevernoj Koreji
Angela Merkel

Merkel pozvala na diplomatski pristup Sjevernoj Koreji

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na diplomatski pristup u odgovoru na najnovija testiranja projektila koje je sprovela Sjeverna Koreja kako bi se riješilo to pitanje, dodavši da bi situaciju trebalo usmjeriti u pravcu procesa razoružavanja.

Sjeverna Koreja je rano u utorak ispalila balističku raketu srednjeg dometa iznad sjevernog japanskog ostrva Hokaida koja je zatim pala u more. Pjongjang se pozvao na pravo na samoodbranu zbog "neprijateljskih planova" SAD koje trenutno učestvuju u godišnjoj vojnoj vježbi sa Seulom. 

Savjet bezbjednosti UN u utorak je "oštro" osudio sjevernokorejsko ispaljivanje balističke rakete u izjavi koju je njegovih petnaest članica jednoglasno odobrilo nakon trosatnog zasijedanja.

"Ponovo smo u vrlo teškoj situaciji s novim testiranjem projektila u Sjevernoj Koreji. Uprkos tome, čvrsto vjerujem da se to mora riješavati diplomatskim putem", kazala je Merkel.

Prema njenim riječima, treba pokrenuti napore usmjerene prema procesu razoružavanja, kao i da u tome odlučujuću ulogu imaju i NATO i Rusija. Podsjetila je na potpisivanje sporazuma s Iranom zahvaljujući zajedničkom diplomatskom djelovanju te rekla da "takođe treba razviti slične aktivnosti i u odnosu na Sjevernu Koreju", javlja Hina.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.