Danas je dan Svetog proroka Samuila: Uradite OVO i imaćete posebnu snagu

Danas je dan Svetog proroka Samuila: Uradite OVO i imaćete posebnu snagu

Crkva i vjernici danas obilježavaju dan Svetog proroka Samuila, posljednjeg i najpoznatijeg od sudija i proroka Izraela.

Sveti prorok Samuil ili Šamuel (što na hebrejskom znači „onaj koji sluša Gospoda“) bio je starozavjetni prorok i živio je u XI vijeku prije nove ere tačnije, oko 1100 godina prije rođenja Isusa Hrista.

Legenda kaže da ga je „od Boga isplakala“ Ana koja dugo nije mogla da ima djece i da je zbog toga dječaka posvetila Bogu još kada mu je bilo 3 godine.

Prema predanju, Samuil je imao 12 godina kada je izrekao svoje prvo proročanstvo – predvidio je božiji gnev koji će se sručiti na dom prvosvještenika Ilije zbog grijehova koje su učinili njegovi sinovi.

Nakon što se to obistinilo, Samuilo je stekao veliko poštovanje među narodom.

Bilo je to teško vrijeme za Jevreje kada su bili porobljeni od Filistejaca i prorokovo propovijedanje pokajanja i preporoda mnogo je podiglo moral naroda koji je u ovom svetitelju vidio vođu i dugovnog oca.

Priča kaže da se sve zbilo ovako: „I narod se pokaja, i odbaci tuđe idole, kojima služaše, i priznade Samuila kao proroka, svještenika i sudiju. Tada Samuil pođe s vojskom na Filistejce i s pomoću Božjom smete ih i pobi, i oslobodi zemlju i narod“.

Samuilo je osnivač proročke škole – vrste religijsko-moralnog bratstva ili društva, koje je imalo zadatak da probudi u ljudima duh patriotizma i širi prosvećenost. Legenda kaže da je mudro vladao kao sudija i vodio jevrejski narod do duboke starosti. Umro je u 88. godini života i sahranjen je u Rami. Njegov život je opisan u prvim poglavljima Prve knjige careva.

Besjeda na današnji dan

O kako je promjenljivo srce čovječje! No, od svih promjena njegovih jedna je sramnija od najsramnijih, a to je: kada vjerni postane nevjerni. I od svih promjena njegovih jedna je slavnija od najslavnijih, a to je: kada se nevjerni obrati i postane vjerni. Pokaj se prije nego što smrt zatvori vrata tvoga života i otvori vrata Suda. Pokaj se prije smrti, a pošto ne znaš čas smrti, pokaj se danas i sad, i prestani ponavljati grijeh svoj.

Kurir.rs

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.