Blic: Kako je
Vaso Ulić

Blic: Kako je "crnogorski Eskobar" bio povezan sa srpskim kriminalcima

Savezna policija Australije je zbog Vasa Ulića (58), koji je prije nekoliko dana u Podgorici uhapšen zbog trgovine drogom na međunarodnu nivou, još prije 15 godina poslala svog oficira za vezu u tadašnju SR Jugoslaviju čiji zadatak je bio da utvrdi sve njegove kriminalne aktivnosti i veze.

- Ulić je u Australiji živio više od 20 godina i bio je dobro poznat australijskoj policiji jer se sumnjalo da stoji iza krijumčarenja i prodaje velikih količina droga, ali isključivo MDMA. Vjerovalo se da su mu glavni snabdjevači iz Evrope, da droga stiže brodovima, da su u distribuciju uključene i bande motociklista. Detaljno su provjeravani i nadgledani svi njegovi kontakti u tadašnjoj Jugoslaviji, većinom u Crnoj Gori, u Tuzima i okolini, gdje je imao dosta prijatelja, ali i rodbine - kaže izvor “Blica” upoznat sa karijerom Vase Ulića.

Ono što je policiji u tadašnjoj SRJ bilo isto zanimljivo je da su Australijanci imali operativna saznanja da je jedan od njegovih najbližih prijatelja bio Milivoje Matović, poznatiji kao Miša Kobra i Miša Kengur.

- Za Mišu Kobru se pričalo da je “najjači” Srbin na najmanjem kontinentu. Operativno se dovodio u vezu i sa pojedinim likvidacijama u Beogradu, ali za to nije bilo dokaza. Upravo u vrijeme kada su počele provjere Ulićevih kontakata u domovini, u Sidneju je, u klasičnoj sačekuši, ubijen njegov prijatelj Miša Kobra i ta likvidacija je i dan-danas nerasvijetljena. Australijska policija nije odbacila mogućnost da je možda naručilac atentata sa Balkana - dodaje izvor beogradskog lista.

Ne dugo posle ubistva jednog od dobrih prijatelja Miše Kobre, Ulić, koga sada mediji nazivaju “crnogorski Eskobar” u Australiji se suočio sa optužbom da je učestvovao u švercu 160 kilograma ekstazija koji je stigao iz Belgije skriven u kontejneru sa namještajem.

Procijenjena vrijednost zaplene je bila 50 miliona australijskih dolara. Ulić je ubrzo napustio Australiju i od tada ponovo živi u Podgorici, odakle je navodno nastavio da vodi narko-biznis na najmanjem kontinentu. Sada je uhapšen zbog sumnji da je od jula 2007. do maja 2008. godine, bio vođa kriminalne organizacije koja je prokrijumčarila 60 kilograma MDMA iz drugih zemalja u Australiju.

Zarubica htio da prodaje drogu u Australiji

Zanimljivo je da je doktor Milan Zarubica, vođa kriminalne grupe koja je krajem 2010. i početkom 2011. u ilegalnim laboratorijama u Staroj Pazovi, na Avali i u Ugrinovcima proizvodila amfetamin, namjeravao da dio droge prokrijumčari i proda na narko-tržištu Australije. Ko je bio naručilac amfetamina nije utvrđeno, ali nije nemoguće da je Zarubica možda stupio u kontakt i sa Ulićem koji je u to vrijeme bio u Podgorici, ali je imao razrađenu mrežu u Australiji. Doktor Zarubica je inače, proizvodnju amfetamina organizovao iz zatvora, tačnije dok je služio 12-godišnju kaznu na koju je osuđen takođe zbog proizvodnje droge.

Izvor:Blic.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.