Analiza pokazala: Isti proizvodi različitog kvaliteta u Njemačkoj i Hrvatskoj
Ilustracija

Analiza pokazala: Isti proizvodi različitog kvaliteta u Njemačkoj i Hrvatskoj

Analiza kvaliteta (naizgled) istih proizvoda u Hrvatskoj i Njemačkoj pokazala je da kod više od polovine ispitanih postoji razlika u kvalitetu, da su razlike najveće kod hrane i da je većina analiziranih proizvoda skuplja u Hrvatskoj nego u Njemačkoj.

Rezultati istraživanja potvrdili su opravdanost uvjerenja većine gradjana iz tzv. novih članica EU da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao gradjane drugog reda, prenosi Beta.

Rezultate analize kvaliteta istih proizvoda u Hrvatskoj i Njemačkoj danas su u Kući Evrope u Zagrebu predstavile hrvatska evroposlanica Biljana Borzan i direktorka Hrvatske agencije za hranu (HAH) Andrea Gros-Bošković.

Gros-Boškovićeva je istakla da je uzorkovanje sprovedeno stručno i precizno, da su analize radile hrvatske akreditovane laboratorije a da je zaključke donijela radna grupa stručnjaka koju je formirala HAH. Istraživanje je pokazalo da samo kod četiri od 26 ispitanih proizvoda, odnosno 15 odsto, nije nađena razlika ni u kvalitetu, ni u cijeni, navodi se u saopštenju iz kacelarije hrvatske evroposlanice. 

Kod 54 odsto proizvoda utvrđena je razlika u kvalitetu, dok je više od 60 odsto proizvoda bilo skuplje na hrvatskom tržištu.

Najveće razlike su uočene kod pet prehrambenih proizvoda i jednog deterdženta.

Borzanov je navela da su npr. "Vudi" (Woody) viršle od pilećeg i ćurećeg mesa na hrvatskom tržištu napravljene od tzv. otkoštenog mesa, koje se prema EU propisima ne smije označavati kao meso, dok je njemački proizvod od pravog ćurećeg i pilećeg mesa.

Ona je navela i primer "Hip" (Hipp) dejčije hrane sa pirinčom, šargarepom i ćuretinom gdje proizvod namijenjen hrvatskom tržištu sadrži znatno manje povrća a više pirinča od njemačkog.  Značajne razlike pronadjene su i kod "Nutele" (Nutella), voćnog jogurta od jagode "Aktivija" (Activia) i "Haribo hepi kola" (Haribo happy cola) gumenih bombona.

Inače, to je prvo istraživanje kvaliteta proizvoda u EU koje je uključilo i neprehrambene proizvode. 

Od pet testiranih neprehrambenih proizvoda, velike razlike su nađene u kvalitetu deterdženta za rublje "Ariel" koji u njemačkoj varijanti mnogo bolje pere na nižim temperaturama.

Deterdžent za njemačko tržište takođe je za oko 25 odsto jeftiniji od onog na hrvatskom tržištu.

"I ovo istraživanje, kao i ranija evropska, potvrdilo je opravdanost stava više od 80 odsto naših građana koji misle da ih multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda. Moj posao je da EU radi za ljude, a ovi rezultati su veliki doprinos rješavanju tog problema na nivou EU" rekla je Borzanova. 

Kako je dodala, rezultati su već poslati evropskoj komesarki za zaštitu potrošača Veri Jurovoj.

Gros-Boškovićeva je istakla da je važno osigurati kriterijume koji će garantovati da razlike u kvalitetu ne budu diskriminišuće nego da su zaista odraz preferencija potrošača, razlika u prehrambenim navikama ili specifičnostima područja.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.