Ovo su glavni krivci vaših tamnih zuba
Ilustracija

Ovo su glavni krivci vaših tamnih zuba

Neke namirnice, iako nismo svjesni, imaju štetno dejstvo na naše zube. Koristimo ih svakodnevno, pa bez nekih čak ne možemo ni da započnemo dan. Iako je higijena neophodna, ipak nije dovoljana.

Za blistavo bijeli osmjeh, neophodno je izbjeći u svakodnevnoj ishrani sledeće namirnice:

Krekeri

Ko bi pomislio da su i krekeri među top krivcima koji mijenjaju boju zuba? Mnogi krekeri proizvedeni su od rafinisanih ugljenih hidrata, koji se pretvaraju u šećer i tako postaju izvor hrane za bakterije koje boje zube.

Balzamiko

Obojeni tečni začin pun kisjeline, koji rado dodajemo u jela i salate, nažalost negativno utiče na bjelinu zuba. Kako bismo smanjili štetno dejstvo, pokušajte da smanjite količinu.

Kisjeli krastavčići

Stigla je loša vijest za obožavatelje ovog kisjelog ukusa. Upravo kisjelina iz krastavaca može da naruši gleđ i uzrokuje promjenu boje zuba.

Kafa i čaj

Ljubitelji kafe i čaja mogli bi da završe sa žutim zubima, a to naročito važi ako pretjeraju sa uživanjem u ovim omiljenim napicima.

Paradajz sos

Paradajz svojom kisjelinom, ali i intenzivnom bojom može da izazove tamnjenje i eroziju zuba, piše Alo.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.