„Čuvari tvog poštenja“  najbolja predstava na Purgatorijama
Gradsko pozorište

„Čuvari tvog poštenja“ najbolja predstava na Purgatorijama

Produkcija Večernje scene Gradskog pozorišta, „Čuvari tvog poštenja“, proglašena je za najbolju predstavu u cjelini na 12. festivalu mediteranskog teatra - Purgatorije 2017. u Tivtu. Takođe, nagrada za glumačku bravuru pripala je Dubravki Drakić za ulogu profesorice muzičkog vaspitanja u ovoj predstavi koju je za Gradsko pozorište režirao Boris Liješević.

Kako je saopšteno iz Gradskog pozorišta, u takmičarskoj konkurenciji Purgatorija, po izboru selektorke Tanje Mandić-Rigonat, ove godine bilo je osam predstava. Žiri dvanaestog festivala mediteranskog teatra Purgatorije 2017, radio je u sastavu: Mani Gotovac, teatrolog (predsjednica žirija), Tanja Bošković, glumica i Zoran Živković, producent.

U obrazloženju nagrade za najbolju predstavu žiri je ocijenio:

„Možda bi se cijeli svijet u ovom trenutku morao upitati: što je s tim našim poštenjem i gdje je ono danas? U vremenu kada su na djelu pohlepa, požuda, prisila, pomama (da ostanemo samo pri riječima koje počinju sa slovom „p“, kao „puška“),  nije li to pitanje poštenja, nekako baš pitanje svih pitanja?

Boris Liješević, autor projekta „Čuvari tvog poštenja“ i cijeli ansambl Gradskog pozorišta Podgorica, upravo to pitanje postavljaju u središte  svoje predstave. I ono što odmah valja istaknuti, postavljaju ga tako da ga provjeravaju,  isključivo i samo – na vlastitim primjerima, na svojim izobličenostima. Naime, svaki sudionik ovog  teatarskog djela,  istražuje ostatke vlastite ljudskosti unutar vlastitog doma, svog sokaka, unutar sebe. U tome je prva neprocjenjiva vrijednost ove predstave. Nadalje,  istražuju ih oni pojedinačno, ali i svi zajedno, duboko, odgovorno, s temeljitom preciznošću. A opet, njihova je predstava nepojmljivo jednostavna, iskrena i skromna. To je naime svijet neobične scenske poezije“.

U obrazloženju nagrade za glumačku bravuru koja je pripala Dubravki Drakić žiri je kazao:

„Biti pošten danas u životu spada u rijetkost. Mogli bismo reći spada u bravuroznost. Ali igrati poštenje na pozornici, pozitivan  lik od početka do kraja predstave, lik okružen svim mogućim likovima koji vrve različitim oblicima nepoštenja, laži i prevare, i ustrajati u tome, štoviše, razvijati to stanje u sebi i oko sebe, sve dublje, sve dalje – e, to doista spada u glumački podvig! To je bravurozno. A upravo je to učinila Dubravka Drakić u ulozi razrednice, u predstavi „Čuvari tvog poštenja“, Gradskog pozorišta Podgorica. Dubravka Drakić pokazala je kako se može na sceni „umjesto obožavanja pepela održavati vatra“. Pokazala je vatru, zaboravila je na pepeo. I to je uspjela s glumačkim iskazima takozvanog minimalizma. Jednostavno i iskreno“.

Nakon Purgatorija, zbir nagrada koje su „Čuvari“ do sada osvojili iznosi pet. Prethodne tri zaslužili su na festivalima u regionu: na četvrtom ambijentalnom pozorišnom festivalu Novi tvrđava teatar u Čortanovcima pripala im je nagrada za najbolju predstavu, a na 20. Teatar festu „Petar Kočić“ u Banjaluci osvojili su  Gran pri za najbolju predstavu, kao i nagradu za najbolju režiju.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.