Tanja Kragujević i Balša Brković dobitnici nagrade

Tanja Kragujević i Balša Brković dobitnici nagrade "Risto Ratković"

Pjesnikinja Tanja Kragujević iz Beograda, i Balša Brković iz Podgorice, ravnopravno dijele nagradu ,,Risto Ratković“, to je saopšteno na današnjoj press konferenciji koja je održana u Kući Rista Ratkovića.

Pjesnikinja iz Beograda nagradu je osvojila za knjigu ,,Efekat leptira“, a Brković za knjigu ,,Crno igralište“, koja će im biti uručena u okviru 47. Ratkovićevih večeri poezije.

U konkurenciji za nagradu Risto Ratković, ove godine pristiglo je 35 knjiga iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, dok je za nagradu Ratkovićevih večeri poezije konkurisalo 15 rukopisa.

"Izbor dobitnika nije bio nimalo lak. Dobitnica nagrade Tanja Kragujević je prepoznatljiv znak jugoslovenskog i post-jugoslovenskog pjesništva, skoro pet decenija. Njena zbirka ,,Efekat leptira“ afirmiše najbolja svojstva poezije, gdje su sačuvane savremenosti poetskog bića i njegove misije, dok je Balša Brković jedan od začetnika nove crnogorske književnosti stvarane krajem prošlog i početkom ovog milenijuma. Njegova zbirka ,Crno igralište“ je vizija svijeta sagledanog u jednoj kosmogonijskoj ravni, u kojoj dominira vječiti faustovski sindrom, faustovska šizofrenija poistovjećivanja sa crnim igralištem, i dobro je što se Brković vratio poeziji“, kazao je predsjednik žirija, književni stvaralac Borislav Jovanović.

Jovanović je dodao da su se u uži izbor našli i Nedžad Ibrahimović ,,Mala povijest smrti“, Senka Marić ,,Do smrti naredne“, i Ramiz Huremagić ,,Čekičanje vremena“.

"Nakon zaključenog konkursa za nagradu Risto Ratkvić, žiri je profesionalno odradio svoj posao. Kao i prethodnih, i ove godine članovi nijesu znali jedni za druge, kako bi došli do kvalitenog rješenja, i najbolje knjige, što se pokazalo ispravno“, kazao je direktor JU Ratkovićevih večeri poezije, Kemal Musić.

Pored nagrade Risto Ratković, dodjeljuje se i nagrada Ratkovićeve večeri poezije, za pjesnike do 27 godina, a saopštene su šifre šest pjesnika od kojih su prva tri dobitnici nagrade Ratkovićeve večeri poezije, čija će imena biti poznata poslije njihovog nastupa na manifestaciji: Sehara, Kanun, Poetesa, Epistola, Paris-Teksas, Atlantida.

Za izdavača knjige Balše Brkovića je ,,Nova knjiga“ iz Podgorica, dok je za Tanju Kragujević ,,Kulturni centar“ iz Novog Sada.

Međunarodni žiri u sastavu: Predsjednik Borislav Jovanović, Crna Gora; Blaga Žurić, Crna Gora; Tomica Dajsić, Hrvatska; Faruk Šehić, BiH; Dragan Jovanović Danilov, Srbija.

Radio Bijelo Polje

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.