7 novih načina korištenja zamrzivača a da nije za hranu
Ilustracija

Olakšajte svakodnevicu

7 novih načina korištenja zamrzivača a da nije za hranu

Osim povrća, voća i mesa uskoro bi u zamrzivaču mogli držati i neke odjevne komade ili kuhinjske predmete. U nastavku pročitajte kako uz niske temperature možete sebi olakšati svakodnevicu.

1. Otvoriti kovertu bez cijepanja

Želite li otvoriti kovertu te je ponovno iskoristiti, držite je u zamrzivaču oko dva sata u plastičnoj vrećici. Čim je izvadite iz zamrzivača, otvorite je nožem ili otvaračem za pisma. Kada se "odmrzne", ponovno aktivirajte ljepilo s malo kreme ili losiona za tijelo.

2. Svijećama produžiti vijek trajanja

Ako svijeće stavite u zamrzivač na 24 sata prije upotrebe, produžićete im trajanje. Ohlađenom vosku potrebno je dvostruko više vremena kako bi izgorio, a kod nekih svijeća, prethodno zamrzavanje spriječiće i kapanje voska.

3. Oprati farmerice bez pranja

Svi znamo koliko je teško pronaći savršeni model farmerica, a peru li se u mašini uvijek postoji bojazan da će se skupiti ili izblijedjeti. Kada primjetite da više nisu baš svježe, složite ih u platnenu vreću i preko noći ostavite u zamrzivaču. Niske temperature uništiće bakterije koje uzrokuju neuogdan miris.

4. Lakše "baratati" plastičnom folijom

Folija koja se ne da odlijepiti prava je kuhinjska gnjavaža s kojom se borimo gotovo svakodnevno. Najlakše će se odmotavati ako je na nekoliko minuta stavite u zamrzivač. Hladnoća smanjuje prianjanje i zato ne pretjerujte sa zamrzavanjem kako folija ne bi izgubila svoju funkciju.

5. Sačuvati sjeme do iduće sezone

Ako vam je ostalo sjemena koje niste uspjeli posaditi, možete ih sačuvati u zamrzivaču do iduće sezone. Prije nego ih rasporedite u vrećice, pripazite da je potpuno suvo. Možda ih je najpraktičnije rasporediti u papirnate vrećice koje ćete najlakše obilježiti. Prije sadnje, sjeme se mora potpuno otopiti.

6. Najlonkama produžiti trajanje

Natopite nove najlonke, ocijedite ih i složite u plastičnu vrećicu. Zamrznite ih preko noći. Zbog hladnoće vlakna će ostati čvrsta i najlonke se neće "izvlačiti" već nakon nekoliko nošenja.Odmrznite ih na sobnoj temperaturi i pustite neka se osuše.

7. Riješiti se grinja

Grinje neće preživjeti niske temperature. Debele zimske džempere i pokrivače najlakše ćete riješiti prašine, ako ih složite u plastičnu vreću i ostavite preko noći u zamrzivaču. Zatim ih operite nakon odmrzavanja, piše Zadovoljna.hr.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.