Vučić: Rješenje istorijskih odnosa Srba i Albanaca bi mnogo značilo, ali niko nije optimista
Foto: FoNet

U Briselu otvoreni pregovori

Vučić: Rješenje istorijskih odnosa Srba i Albanaca bi mnogo značilo, ali niko nije optimista

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem, održanog u sjedištu EU u Briselu, da su danas otvoreni razgovori o dugoročnijim odnosima Srba i Albanaca.

Vučić je u izjavi novinarima, po završetku ovog razgovora, uz posredovanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini, naveo da je od konkretnih pitanja, koja su već bila dio dijaloga Beograda i Prištine, potvrđen dogovor o pravosuđu, objavljeno je na zvaničnom sajtu Vlade Srbije.

Takođe, kako je dodao, najavljeno je otvaranje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici do kraja godine i konstatovano da po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) Priština nije načinila nikakav napredak.

On je istakao da bi rješenje istorijskih odnosa Srba i Albanaca mnogo značilo i za Beograd i za Prištinu, dodavši da će se ti razgovori nastaviti, mada niko nije preveliki optimista.

Ipak, vidimo malu šansu za rješavanje istorijskog pitanja između Srba i Albanaca i moramo da je iskoristimo. Vrijedi probati zbog budućnosti, rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je ukazao na to da su razmotrena i sveukupna regionalna pitanja, kao i da je tokom sastanka otvorio pitanje hapšenja Bogdana Mitrovića u Mušutištu kod Suve Reke.

To hapšenje je vrhunac licemjerja, poručio je on i dodao da se to nije smjelo dogoditi.

Predsjednik Srbije je izrazio nadu da će slučaj hapšenja Bogdana Mitrovića biti brzo riješen, i poručio da će Srbija pratiti taj slučaj.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.