Ilustracija

Sobotka o digitalnoj bezbjednosti

"Ne potcjenjujte internet, opasniji je od kuhinjskog noža"

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka upozorava da se internet potcjenjuje kao oružje.

"To nije kuhinjski nož, već je mnogo opasnije", ukazao je Sobotka u diskusiji o digitalnoj bezbjednosti na 17. evropskom forumu Alpbah, prenosi Tanjug.

On je, s tim u vezi, ocijenio da je neophodno usvojiti međunarodno pravo. "Posebno najnovija iskustva eksperata Ministarstva unutrašnjih poslova su pokazala jasno opasnost interneta", kazao je Sobotka. 

Internet olakšava samoradikalizaciju potencijalnih atentatora i pruža istovremeno međunarodnim bandama prevaranata funkcionišuću mrežu. 

U debati su oštro kritikovani giganti socijalnih mreža kao što su Fejsbuk i Tviter, uz ocjenu da je pravni pritisak premali za prisiljavanje na pridržavanje evropskih pravila. 

To se, kako je kazao Sobotka, tiče kako oporezivanja prihoda ostvarenih u evropskim zemljama, ali i masivnog ignorisanja medijskog prava.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.