Uragan Harvi  donio poplave, spasioci čamcima pomažu ljudima (FOTO)
Uraga Harvi

Hjuston

Uragan Harvi donio poplave, spasioci čamcima pomažu ljudima (FOTO)

Poplave na ulicama Hjustona dostigle su visinu krova jednospratnica, a spasioci čamcima, kamionima i helikopretima pomažu ljudima u poplavljenim oblastima širom grada posle oluje Harvi.Glavna brana izvan Hjustona počela je da preliva zbog obilnih kiša koje je donijela tropska oluja Harvi, prenosi BBC.

Inženjeri pokušavaju da naizmeničnim puštanjem vode spriječe da okolne naseljene zajednice budu potopljene, a Džef Linder, gradski zvaničnik, rekao je da je nivo vode trenutno na ivici samog rezervoara.

Uragan Harvi uzrokovao je obilne poplave u Hjustonu i prijeti da pogodi i Luizijanu, a najmanje devet osoba je stradalo u nevremenu. 

Prelivanje ne bi trebalo da prouzrokuje pucanje Adiks brane, ali bi se dodatna voda izlila u Bufalo, najveću rijeku u samom gradu koja prolazi kroz njegov centar, zbog čega vjeruju da je i centar grada ugrožen. 
64cktkqTURBXy9jZDlhNzdhNjg4YTc2YTAyNGQ1MjU2OTQ4ODViZmUwMy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA
Zvaničnici su, međutim, zabrinuti za branu Barker, koja kontroliše priliv vode na zapadnoj strani grada. 

Nacionalni centar za uragane upozorio je da bi obilne padavine tokom noći mogle da pogoršaju situaciju na jugoistoku Teksasa i jugozapadu Luizijane.

Američki predsjednik Donald Tramp, koji će danas obići ugrožena područja, obećao je da će federalna vlada SAD pomoći Teksasu tokom "dugog i teškog puta oporavka" od istorijske oluje, navela je agencija AFP.

Američke vlasti su saopštile da su šest smrtnih slučajeva "moguće povezana sa uraganom Harvi", nakon što je prethodno navedeno da su u oluji stradale tri osobe, piše Frans pres.

AP navodi da su u oluji stradale najmanje tri osobe, uključujući ženu koja je poginula u ponedjeljak u gradu Porter, sjeveroistočno od Hjustona, kada je usljed nevremena oboren hrast na njenu prikolicu.

Ipak, zvaničnici su upozorili da opasnost još nije prošla i da bi zaliv ponovo mogao da se suoči sa tropskom olujom.

Uragan Harvi, najjači uragan koji je pogodio SAD od 2005. godine, udario je američku obalu kod Teksasa, u noći od petka na subotu jačinom vetra od 205 kilometara na sat, i kretao se duž obale.

Uragan je tokom subote oslabio na tropsku oluju.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.