Srbija: 1. septembra štrajk u 750 škola
Ilustracija

Zvanično

Srbija: 1. septembra štrajk u 750 škola

Unija sindikata prosvjetnih radnika Srbije (USPRS) najavila je da će 1. septembra stupiti u jednodnevni štrajk skraćenjem časova na 30 minuta u 750 škola.

Navodi se i da će u podne taj sindikat organizovati proteste u više gradova, zbog lošeg položaja zaposlenih u prosvjeti.

Kako je na konferenciji za novinare rekla predsjednica USPRS Jasna Janković, 1. septembra na stepeništu ispred Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici u Beogradu biće održana konferencija za novinare.

"Štrajk je samo početak naših sindikalnih aktivnosti", kaže Jankovićeva i navodi da će USPRS do 4. septembra znati da li su prihvaćeni njihovi predlozi na Nacrt zakona o zaposlenima u javnim službama ili oni državu ne zanimaju. 

Upitana zašto se nisu dogovorli sa Sindikatom radinika u prosvjeti Srbije i Sindikatom "Nezavisnost", koji su najavila štrajk za 4. septembar, Jankovićeva kaže da je USPRS već 18 godina "najborbeniji sindikat", te da je pitanje za druge sindikate zašto su se odlučili za 4. septembar. 

USPRS je saopštila da će ove školske godine u odnosu na prethodnu biti oko 800 odjeljenja manje, da je u prosvjeti 4.574 čovjeka koji su tehnološki višak, a da je tokom ljeta 460 zaposlenih ostalo bez posla. 

U tom sindikatu negoduju zato što su, kako kažu, plate zaposlenih u prosvjeti 12 odsto ispod republičkog prosjeka.

Tanjug

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.