Vođa Rakovičkog klana izrešetan u Barseloni
Nebojša Stojković

Nema zvanične potvrde da nije preživio

Vođa Rakovičkog klana izrešetan u Barseloni

Lider "rakovičkog klana" Nebojša Stojković Stojke (48) izrešetan je u ponedjeljak uveče u Barseloni pod nerazjašnjenim okolnostima.

Španski mediji tvrde da je Stojković je odmah preminuo, ali još nema zvanične potvrde da je on podlegao povredama. U kratkim vijestima, elektronski mediji nisu se bavili detaljima atentata, prenose beogradske Novosti.

Stojković i član iste organizacije Dejan Jusufović zvani Jusa Čupavi odranije su poznata policiji, a bavila su se trgovinom narkotika. U njihovim dosijeima piše da su privođeni zbog pljački i razbojništava. U beogradskom "podzemlju" za "Rakovičane" se govorilo da su nastavak klana Zorana Uskokovića Skoleta. Prema policijskim saznanjima, oni su bili u tijesnoj vezi sa crnogorskim kriminalnim ekipama.

Stojković i Jusufović poslije hapšenja u "Sablji" sa još šest članova ove kriminalne grupe, bili su optuženi i za dva ubistva - Miroslava Sekulića i Veselina Veska Božovića.

Februara 2006. osuđeni su na ukupno 63 godine zatvora, a od toga je šest i po godina dobio Stojke. Pušten je, međutim, na slobodu do pravosnažnosti presude.

Protiv ubijenog vođe klana vođena je istraga 2009. godine, kada je u njegovom stanu na Vračaru pronađen pištolj koji je Stojković neovlašćeno držao. Prethodno je u maju iste godine po drugi put osuđen, i to na šest godina zatvora, zbog trgovine drogom, razbojništva, nedozvoljenog posjedovanja oružja i iznude.

U aprilu 2010. godine Stojković je uhapšen u centru Beograda, u svom "golfu", pošto su interventna jedinica i inspektori blokirali cio kvart. Stojković i njegov vozač nisu željeli da se zaustave, već su tada automobilom krenuli na policiju.

Poslednjih godina Stojković i Jusufović su se okrenuli legalnim poslovima. Stečeni novac ulagali su u nekretnine i fudbal. 

U bijeloj policijskoj knjizi o organizovanom kriminalu u Srbiji navedeno je da "rakovički klan" predvodi Nebojša Stojković Stojke, a da se bave trgovinom narkoticima, pljačkama, razbojništvima... Ovako stečen novac uložili su u kupovinu nekretnina i građevinske poslove. Prema policijskim saznanjima, u tijesnoj su vezi i sa crnogorskim kriminalnim ekipama, posebno sa Baraninom Ljubom Bigovićem, optuženim za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića.

Prije devet godina, na Stojkovića je pokušan atentat, koji je policija osujetila. Nezvanično, ispod njegovog "audija" podmetnuta su dva kilograma eksploziva, ali su organi reda napadače uhapsili dok su osmatrali i čekali da Stojković uđe u automobil. Trojica optuženih, Benedi Đukanović, Miloš Đordi i Saša Nikolić prvobitno su osuđeni na ukupno 15 godina zatvora, ali je presuda kasnije ukinuta, pišu Novosti.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.