Sjevernokorejska raketa preletjela Japan, Pjongjang prijeti da će biti katastrofe

Ozbiljna prijetnja

Sjevernokorejska raketa preletjela Japan, Pjongjang prijeti da će biti katastrofe

Japanski premijer Šinzo Abe i američki predsjednik Donald Tramp održali su hitan telefonski razgovor nakon što je Sjeverna Koreja ispalila novi projektil preko teritorije "Zemlja izlazećeg sunca", nakon čega su istakli da će izvršiti snažan pritisak na Sjevernu Koreju.

Savjet bezbjednosti će danas održati hitnu sjednicu zbog incidenta. Izaslanik Pjongjanga u Ujedinjenim nacijama poručio je da bi SAD trebalo da očekuju "katastrofalne posljedice", ukoliko nastave sa oštrom retorikom.

Hitan sastanak je zakazan na zahtjev Vašingtona, Tokija i Seula, a, istovremeno, Skeverna Koreja je takođe podnijela pritužbe Savjetu bezbjednosti UN-a zbog zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje, navodeći da su takve akcije provokativne u jeku tenzija na Korejskom poluostrvu.

GettyImages634553134

Sjevernokorejski ambasador pri UN Ja Song Nam zatražio je od Savjeta bezbednosti da zakaže hitan sastanak povodom vojnih vežbi Seula i Vašingtona.

Kako je rekao, Sjeverna Koreja ima pravo da testira svoje rakete, kao što je to učinila u utorak rano ujutru, kada je jedan projektil preletio Japan.

SAD "100 odsto uz Japan"

Agencija AP prenosi da je telefonski razgovor Abea i Trampa trajao 40 minuta i da su se dva lidera založila za to da se dodatno poveća pritisak na Pjongjang i da je neophodan hitan sastanak sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Tramp je istakao da su SAD "100 odsto uz Japan", a Abe je naveo da su pozicije Japana i SAD po ovom pitanju identične.

"Sarađivaćemo sa Japanom, SAD i Južnom Korejom. Kontaktiraćemo i Kinu, Rusiju i međunarodnu zajednicu i izvršiti snažan pritisak na Sjevernu Koreju da izmijeni svoju politiku", poručio je Abe.

"Najozbiljnija provokacija Pjongjanga"

Agencija AFP konstatuje da je najnovije lansiranje rakete predstavlja najozbiljniju provokaciju Pjongjanga posljednjih godina.

Pjongjang je ispalio raketu u utorak rano ujutru po lokalnom vremenu, prenio je Rojters, koji podsjeća da je posljednji put 2009. projektil koji je ispalila Sjeverna Koreja prelijetao Japan.

Japanska televizija NHK javila je da se raketa raspala na tri dijela i pala u vode kod ostrva Hokaido.

Prema navodima južnokorejske vojske, raketa je ispaljena iz regiona u blizini Pjongjanga oko šest sati ujutru po lokalnom vremenu, letjela je oko 2.700 kilometara i dostigla visinu od 550 kilometara.

Sistem za upozorenje japanske vlade J-Alert savjetovao je stanovnicima te oblasti da preduzmu mjere predostrožnosti, ali je televizija NHK javila da nema znakova oštećenja.

Abe je izjavio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti japanski narod.

"Pružićemo maksimalan napor da čvrsto zaštitimo živote ljudi", rekao je Abe novinarima u kratkom obraćanju pri ulasku u svoju kancelariju na hitan sastanak sazvan zbog ispaljivanja rakete.

Pentagon je potvrdio da je Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela Japan, ali i naglasio da ona nije predstavljala prijetnju po Sjevernu Ameriku.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.