Vučić i Tači u četvrtak  o
Foto: Tanjug

U Briselu

Vučić i Tači u četvrtak o "novoj fazi dijaloga"

Predsjednik Srbije i Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hašim Tači sastaće se u četvrtak u Briselu na sastanku o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Za stolom će se visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini razgovarati o formi "nove faze" pregovora i implementaciji dosad postignutih sporazuma.

Vučić i Tači su na neformalnom razgovoru Mogerinijeve bili prije više od mjesec dana, a zvanična posljednja runda dijaloga Beograda i Prištine na političkom nivou održana je još početkom februara.

"Visoka predstavnica i dva predsjednika razmotriće i primjenu dogovora koji su do sada postignuti u dijalogu", kažu u Evropskoj komisiji. 

U međuvremenu su održani izbor za predsjednika u Srbiji i parlamentarni na KiM, a nagoviješteno je da će se dijalog nastaviti na predsjedničkom nivou. 

Takođe, nakon sastanka početkom februara na kom su bili i tadašnji premijeri i predsjednici Srbije i Kosova nije bilo izjava, a mediji su spekulisali da je "sastanak pošao naopako". 

Novi srpski predsjednik Aleksandar Vučić je nakon posljednjeg razgovora kod Mogerinijeve rekao da je neophodno da se "ozbiljnije i hrabrije razgovara o budućim odnosima". 

Dvadesetak dana kasnije, uslijedio je i njegov poziv na unutrašnji dijalog o Kosovu. 

Podsjetimo, Kosovo još nema formiranu vladu.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.