Još jedan razlog da prestanete da pušite
Ilustracija

Još jedan razlog da prestanete da pušite

Stariji pušači imaju veće izglede da budu krhkiji od vršnjaka koji nikad nisu pušili ili su bivši pušači, pokazuje nedavno istraživanje.

Naučnici su proučavali Britance starije od 60 godina koji nisu pokazivali simptome stanja u kojem je tjelesna snaga manja i zbog kog su te osobe ranjivije i lakše postanu nemoćne u slučaju bolesti ili povrede poput pada.

Nakon četiri godine praćenja ispitanika pokazalo se da su pušači imali 60 odsto veće izglede da postanu ranjiviji od drugih učesnika ispitivanja koji nisu pušili.

“Oni koji su u prošlosti prestali da puše nisu imali isti rizik, što sugeriše da prestanak pušenja ima vjerovatne koristi čak i kasnije u životu", kazao je vođaj studije Gotaro Kodžima sa Univerziteta u Londonu.

Iako je ta krhkost povezana sa starenjem, nije neizbježna. Njeni simptomi su gubitak težine, slabost, sporiji hod, nizak nivo tjelesne aktivnosti i smanjena mišićna masa. Krhke starije osobe imaju veći rizik od padova, fraktura, hospitalizacija i smanjenja mentalnih sposobnosti.

Britansko istraživanje obuhvatilo je 2.542 starije osobe. Na početku istraživanja 56 odsto učesnika opisano je kao snažno i nisu imali nijedan znak krhkosti, a ostali su imali jedan ili dva simptoma, ali nedovoljno da bi ih se uključilo u grupu fragilnih osoba. Bivših pušača bilo je 1.113, a sadašnjih 261.

Pušači su imali povećani rizik fragilnosti čak i kad su naučnici uzeli u obzir druge činioce koji mogu igrati ulogu poput godina, pola, konzumiranja alkohola, obrazovanja, prihoda i kognitivnih funkcija.

Bivši pušači, čini se, nisu imali povećani rizik od krhkosti, nezavisno od toga jesu li prestali da puše prije mnogo godina.

Slika je bila drugačija kod onih koji su patili od hronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB), uobičajene komplikacije pušenja, koja je povezana s povećanim rizikom neravnoteže, slabosti mišića, slabljenja kostiju, nesvestica i padova. Naučnici su zaključili da pušači imaju veće izglede da razviju fragilnost zbog KOPB-a, a ne zbog samog pušenja.

Studija daje pušačima još jedan razlog da prestanu da puše, kaže dr. Timu Niranen s Bostonskog univerziteta.

"Osim što izaziva rak, pušenje može oštetiti srce, pluća, krvne žile, usnu šupljinu, reproduktivne organe, kosti, kožu i oči”, kaže Niranen koji nije bio uključen u studiju, prenosi N1 pozivajući se na agenciju Hinu.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.