Poljski zvaničnik traži smrtnu kaznu i mučenje zbog silovanja Poljakinje u Riminiju
Foto:Profimedia

Poljski zvaničnik traži smrtnu kaznu i mučenje zbog silovanja Poljakinje u Riminiju

Zamjenik poljskog ministra pravde Patrik Jaki poručio je nakon brutalnog napada na mladi poljski bračni par u Riminiju, u Italiji, kada je ovog vikenda mlada žena brutalno silovana pred očima muža, da će izbjeglice u Poljsku samo preko njega mrtvog i zatražio vraćanje smrtne kazne i mučenja prilikom saslušavanja takvih nasilnika.

"Eto vam vaši imigranti. Hoćete ih u Poljskoj? Samo preko mene mrtvog", poručio je na Tviteru Jaki poljskoj opoziciji i poimence vodećim nezavisnim medijima u  Poljskoj, na čelu sa privatnom televizijom TVN i dnevnikom Gazeta viborča.

Iako je njegov šef, ministar pravde Zbignjev Žobro, koji je u nedelju naredio da se i u Poljskoj povede istraga brutalnog zločina nad dvoje mladih u romantičnoj šetnji po plaži, istakao da je nebitno da li su napadači zaista iz Sjeverne Afrike ili ne, Jaki je napisao da je "za tu stoku" jedina kazna smrtna kazna i da kazna ne smije da se prepusti Italiji. 

"Konkretno, u ovom slučaju vratio bih u praksu mučenje", napisao je zamjenik poljskog ministra pravde, ali Poljaci povodom tih ksenofobnih izjava nisu propustili da ga upitaju kako to da silovanja, još brutalnijih, ima i u Poljskoj koja nije primila izbjeglice i podsjetili na Tviteru na najnoviju aferu kada su tokom jula 10 dana zarobljenu u njihovom stanu u Lodju trojica Poljaka silovala mladu Poljakinju, koja je od zadobijenih povreda preminula, prenijela je Beta.

Dok je poljska istraga zločina u Riminiju okvaflikovala napad kao posebno okrutno silovanje za koje prijeti najmanje pet godina zatvora, trojica Poljaka koji su u Lodju namamili 26-godišnju Poljakinju u stan i silovali i iživljavali se nad njom deset dana, dok nije uspjela nekako da im pobjegne, optuženi su samo za grupno silovanje, za šta im prijete niže kazne, najmanje tri a najviše 15 godina zatvora, iako je njihova žrtva od povreda u bolnici umrla.

Policija je uhapsila u Lodju svu trojicu tridesetogodišnjaka, ali u zatvoru ja zadržala samo dvojicu, dok je trećem samo naređeno da ne napušta zemlju.

Ministar pravde Zbignjev Žobro povodom napada na mlade poljske turiste u Riminiju odbio je da taj slučaj povezuje sa izbjegličkom krizom.

"Za mene je glavni aspekt tog slučaja to da se odigrao okrutni zločin. I bez obzira na to ko je krivac, naša obaveza je da reagujemo, posebno kada je u pitanju tako strašno silovanje. Reagovao bih isto i da su to državljani bilo koje druge zemlje, uključujući tu i zemlje Evropske unije", kazao je poljskoj državnoj televiziji TVP.info Žobro.

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.