Rama najavio rekonstrukciju vlade
Edi Rama

Rama najavio rekonstrukciju vlade

Albanski premijer Edi Rama najavio je danas da će rekonstruisati svoj kabinet, u cilju povećanja ekonomskog rasta sa 3,8 na pet odsto godišnje.

Rama je rukovodstvu svoje Socijalističke partije poručio da će smanjiti broj ministarstava sa 20 na 14, i dodao da će novi kabinet biti „manji, ali kooperativniji", prenosi AP.

U novoj vladi će, između ostalog, biti spojena ministarstva privrede i finansija, kao i ministarstva energetike i saobraćaja. S druge stane, biće formirano novo ministarstvo zaduženo za koordinaciju sa poslovnim ljudima iz dijaspore.

Ramini socijalisti obezbijedili su drugi mandat na junskim izborima, osvojivši 74 mjesta u parlamentu od mogućih 140, tako da mogu sami da formiraju vladu.

Opoziciona Demokratska stranka, koja je osvojila 43 mandata, ocijenila je da novi Ramin kabinet predstavlja povratak na vlast bivše komunističke elite, koja će dovesti do "produbljiivanja privatne vlasti" premijera i njegovog okruženja.

Kako navodi AP, neka od ključnih pitanja koja stoje pred Albanijom su iskorjenjivanje korupcije, borba protiv trgovine narkoticima, povećanje plata i smanjenje nezaposlenosti.

Albanija je članica NATO-a od 2009. i želi da pokrene pregovore za članstvo u Evropskoj uniji naredne godine, podsjeća agencija.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.