Venecuela rasporedila tenkove i vojnike zbog američke prijetnje

Odgovor Trampu

Venecuela rasporedila tenkove i vojnike zbog američke prijetnje

Vojska Venecuele mobilizovana je do nedjelje veče za velike vojne manevre kao odgovor na "prijetnju" američkog predsjednika Donalda Trampa.

Mogu da se vidjeti tenkovi koji se iskrcavaju na plaži, helikopteri koji nadlijeću branu, elitni strijelci u kamuflažnoj opremi.

U Karakasu u kojem su snage reda i milicija defilovali u subotu, pristaše vlade obučeni u crveno okušali su se u rukovanju puškom ili borbenim tehnikama u okviru "antiimperijalističkog marša".

Znak za početak manevara nazvanih "Bolivarski suverenitet 2017." dali su u subotu predsjednik Venecuele Nikolas Maduro i njegov ministar odbrane Padrino Lopez. Tokom vikenda 200.000 vojnika i 700.000 milicije, rezervista i naoružanih civila trebalo bi pokazati svoju snagu.

"Narode i vojsko Venecuele, pobrinite se za odbranu teritorije i suvereniteta", napisao je Maduro na Twitteru.

Opozicija je pozvala u nekoliko navrata vojsku da joj se pridruži. Međutim, osim nekoliko izoliranih akcija, ona ostaje lojalna Maduru.

Tramp je rekao da je vojna intervencija jedna od opcija za rješenje krize u Venecueli.

 Al Jazeera 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.