Kazne zbog slučaja izujedane bebe u vrtiću
Foto: Novosti

Kazne zbog slučaja izujedane bebe u vrtiću

Vaspitačica Jadranka Šušnjar iz Banjaluke, kojoj se na teret stavlja krivično djelo nepružanja pomoći, nakon incidenta u kojem su 13-mjesečnu bebu oko 30 puta ugrizli trogodišnji blizanci, tog jutra u neprimjerenim uslovima za rad sama je čuvala 28 djece.

To je u telefonskom razgovoru, za Novosti, saopštila dugogodišnja koleginica i prijateljica Šušnjareve, koja je željela da ostane anonimna, iz straha da ne ostane bez posla.

Tvrdi da ne može da podnese optužbe nadležnih u medijima, da je vaspitačica jedina odgovorna za pomenuti slučaj. A, zbog incidenta u vrtiću "Tijana", u kojem je mala E. S. izujedana, policija će podnijeti krivične prijave protiv vaspitačice Šušnjar i direktorke Centra za predškolsko vaspitanje Jelene Kurtinović. Povrijeđena beba u petak je puštena na kućno liječenje i njeno zdravstveno stanje je stabilno.

Gospođa Šušnjar bila je primorana da istovremeno bude odgovorna za 28 djece različitog uzrasta, što je potpuno neprimjereno, ne samo zbog nemogućnosti kontrole nad svom djecom u isto vrijeme, već i iz zdravstvenih razloga, s obzirom na to da nisu svi vakcinisani u isto vrijeme protiv istih bolesti.

"Sva djeca su zajedno, jer se radi po tzv. ljetnjoj šemi, koja podrazumijeva jednu vaspitačicu, i svu djecu na istom mjestu", kaže sagovornica i dodaje: "Nije u redu da se jednoj takvoj ženi, odličnom profesionalcu, stavlja na teret tolika odgovornost".

U vrtiću "Tijana", vrata je otvorila vaspitačica koja je rekla da ne smije da govori za novine i da se zove uprava. Po odlasku je zaključala vrata.

U PU Banjaluka za Novosti kažu da se Šušnjarovoj na teret stavlja krivično djelo nepružanja pomoći, jer nije pomogla povrijeđenoj djevojčici, niti je o tome obavijestila nadležni Dom zdravlja, dok se Kurtinovićeva kao odgovorno lice tereti za propuste u radu vrtića.

"One su saslušane u svojstvu osumnjičenih i protiv njih će naredne sedmice biti podnesen izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci. Saslušane su i dvije svjedokinje, odnosno druga vaspitačica i čistačica koje su tu bile nakon incidenta, a naređen je i vanredni inspekciji nadzor u vrtiću", navode u PU Banjaluka. 

AGRESIVNOST

Pojava griženja u jasličkom uzrastu, tvrdi naša sagovornica nije rijetkost, ali je u ovom slučaju presudila agresivnost kod dječaka, koju je takođe trebalo pravovremeno procijeniti. Otac povrijeđene djevojčice je samo kratko odgovorio da "nije u stanju da priča".

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.