Zeman: EU da započne deportaciju izbjeglica
Miloš Zeman

Zeman: EU da započne deportaciju izbjeglica

Predsjednik Češke Miloš Zeman pozvao je Evropsku uniju da započne deportacije izbjeglica sa Bliskog istoka i Afrike jer je najnoviji teroristički napad u Barseloni pokazao, kako je rekao, da je to jedini način da se Evropa izbori sa islamskim terorizmom.

"Poslednji događaji u Barseloni pokazali su po deseti put da su deportacije jedini put kako da se ratosiljamo islamskog terorizma", kazao je sinoć Zeman u svom redovnom intervjuu privatnoj češkoj televiziji TV Barandov.

On je izrazio nadu da će se EU konačno prikloniti onome što tvrdi Višegradska grupa da izbjegličke kvote sigurno nisu rješenje migracijske krize i kazao da vidi pomak ka tom stavu u Austriji ali da će ga sigurno odbiti Grčka i Italija koje su na udaru migracijskog talasa.

"Italiji i Grčkoj treba pomoći, ali na njihovoj teritoriji i ne tako da one dalje puštaju migrante preko svojih granica", kazao je Zeman.

Češki predsjednik ponovo je kritikovao EU za to što nisu u stanju da izađu na kraj sa izbjegličkom krizom ali je naglasio da to ništa ne mijenja njegovu vjeru u osnovnu ideju EU.

"EU sasvim sigurno slabi i propada. Mi koji volimo osnovnu ideju EU, a zbog toga sam u predsjedničkom zamku podigao njenu zastavu, nekada tiho a nekada glasno patimo", rekao je Zeman a krivci za takvo stanje su po njegovim riječima sadašnji čelnici EU.

Zeman je takođe, kao u većini razgovora, medijima ponovio zahtjev da se ukinu sankcije EU Rusiji a sinoć je taj zahtjev naveo kao rješenje problema visokih marži u češkim prodavnicama.

"Tragedija su marže naših trgovinskih mreža. Dao sam da mi naprave jednu lijepu tablicu i imam poređenje kakve su bile marže prije 15 godina i danas. Da ne dužim, marža kod kifle je bila 13 odsto a danas je 67 odsto. Nastojmo da se ukinu sankcije protiv Rusije i ruske sankcije protiv nas, nastojmo da se probijemo na kinesko tržište i nastojmo da ukinemo apsolutno besmislene dotacije iz EU za to da se ne proizvodi", kazao je Zeman u nedeljnom intervjuu TV Barandov.

Beta

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.