Bosna:  Za burku dobijaju 100, potpis za džihad vrijedi 300 eura mjesečno
Ilustracija

Cijena radikalizacije

Bosna: Za burku dobijaju 100, potpis za džihad vrijedi 300 eura mjesečno

Radikalnu islamizaciju bosanskih muslimana finansiraju nevladine organizacije iz Saudijske Arabije, među kojima su i one čiji je rad zabranjen širom svijeta zbog povezanosti s terorizmom.

Član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević tvrdi da je nedavna izjava austrijskog ministra spoljnih poslova Sebastijana Kurca da se u Sarajevu “ženama plaća da potpuno pokrivene izlaze na ulicu” apsolutno tačna.

Galijašević za “EuroBlic”, između ostalog, ističe da je svima koji žive u Federaciji BiH već dugo poznat i cijenovnik na osnovu kojeg, kako kaže, radikalne islamističke grupe iz Saudijske Arabije “kupuju duše” umjerenih bosanskih muslimana.

''Ministar spoljnih poslova Austrije je previše ozbiljan čovjek da bi iznosio u javnost tako ozbiljne tvrdnje ako za njih nema pokrića. Saudijske nevladine organizacije kao što su “El Haramejn”, “Benevolens internešenal” i “Taibah”, koje se već godinama nalaze na crnim listama Savjeta bezbjednosti UN zbog povezanosti s terorizmom, glavni su finansijeri radikalizacije Bošnjaka u BiH – tvrdi Galijašević.

maxresdefault

Galijašević:Izjava Kurca apsolutno tačna

Dodaje da je u svim većim gradovima FBiH već dugo javna tajna da se ženama koje prihvate da cijelo tijelo pokriju po strogim šerijatskim pravilima na mjesečnom nivou isplaćuje 100 eura.

- Ista novčana suma plaća se i bošnjačkim muškarcima koji pristanu da puštaju duge vehabijske brade. Ukoliko cijela porodica pređe na praktikovanje radikalne verzije islama, za to se dobija dodatni mjesečni bonus od 200 eura. Ako je, pak, pojedinac spreman da potpiše ugovor o tome da će se odazvati pozivu na džihad, bez obzira u kojem dijelu svijeta se vodila “sveta borba”, to se plaća 300 eura mesečno – tvrdi Galijašević.

Inače, zanimljivo je da je na tvrdnje austrijskog ministra spoljnih poslova da se Bošnjakinjama plaća da pokrivene izlaze na ulicu odmah oštro reagovala Islamska zajednica u BiH, koja je Kurcovu izjavu nazvala “neprimherenom”.

- Islamska zajednica nema saznanja da bilo ko plaća muslimanke u BiH da se oblače na određeni način. Stojimo pri tome da svako ima pravo, pa i muslimanke, da se oblače na način koji žele - navodi se u saopštenju.

Ministar bezbhednosti BiH Dragan Mektić izjavio da će od kolega iz austrijskih službi bezbhednosti pokušati da dobije informacije o navodnom plaćanju bosanskih muslimanki da pokrivene izlaze na ulicu.

- Pretpostavljam da Kurc tu izjavu nije dao napamet i da mu je neko dao te podatke. Zabrinjavajuće je ako je to istina, a da mi to ne znamo. Postavlja se pitanje ko daje novac za to, ako je istina, odkud dolazi i koje je poreklo tog novca. I dalje to držim s rezervom – rekao je Mektić.

Izvor:Blic.rs

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.