Ova ukusna supernamirnica produžava život
Ilustracija

Ova ukusna supernamirnica produžava život

Ne moramo više da osjećamo krivicu dok jedemo sir, posebno ako je švajcarski!

Naučnici su konačno pronašli vezu između probiotika u siru i dugovječnosti! 

Naime, bakterija – Propionibacterium freudenreichii, koja nastaje pri procesu fermentacije sira – osnažuje imuni sistem i smanjuje upale u organizmu. Ista bakterija je pronađena i u mlijeku, a poznato je i da usporava znake starenja. 

Studija koju su obavili istraživači sa Univerziteta Koreja u Seulu pokazuje da ovaj probiotik zaista osnažuje imuni sistem i pozitivino utiče na naš organizam. Da, sada sir možete jesti bez krivice, ali budite umjereni! 

Inače, jedna prethodna studija je pokazala da je sir dobar i za naš sluh! 

Naučnici vjeruju da sir sadrži hemijsku supstancu koja bi mogla preventivno da djeluje i izliječi guvoću u slučajevima kada je šteta izazvana jakom bukom. Naučnici su testirali 600 vojnika koji su svakodnevno jeli sir i pronašli da probiotik u siru pomaže da se vrati signal dijelu mozga koji kontroliše sluh.

B92

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.