OVE stvari nijesu poželjne u trudnoći
Ilustracija

OVE stvari nijesu poželjne u trudnoći

Trudnoća je poseban period u životu svake žene i mnoge zabrane i savjeti često mogu zbuniti.

Ako je trudnica zdrava i s trudnoćom je sve u redu, većinu toga smjie da radi kao i prije trudnoće, ali na neke stvari bi svejedno trebalo pripaziti. 

Najvažnije od svega je dovoljno se kretati kako biste izbjegli nakupljanje suvišnih kilograma koji mogu dovesti do mnogih komplikacija na kraju trudnoće, hraniti se zdravo i raznovrsno, te unositi dovoljno tečnosti. I naravno, u današnje vrijeme vrlo važna stavka svakako je izbjegavanje stresa. Evo šta bi još trebalo izbjeći:

Izbjegavajte tužne filmove, knjige i reklame

Zvuči besmisleno? Tužan sadržaj lako može rastužiti žene, a trudnicama koje su dodatno osjetljive zbog divljanja hormona to može zaista da pokvari dan. Ne čitajte previše o komplikacijama u trudnoći ili trudnoćama koje su završile pobačajem. Samo ćete podstaći stres i nemir koji vam nikako ne mogu pomoći da budete srećna trudnica.

Naglo skakanje gore-dolje

Nije opasno po zdravlje, ali pokušajte skakanje izbjeći iz jednostavnog razloga - vjerovatno ćete se upiškiti dok to radite.

"Samo ću pogledati" u dječjim radnjama

Vjerovatno ćete pretrpati ormare i dječju sobu prije nego beba uopšte stigne. Sve je slatko i u tome je najveći problem.

Lakiranje noktiju u posljednjem mjesecu trudnoće

Nije opasno, ali nije preporučljivo jer ćete vjerovatno više nalakirati prste nego sam nokat. Sada imate najbolje moguće opravdanje da odete kod pedikira.

Očekivanje da će beba doći ranije

Posljednji mjeseci trudnoće, posebno po ljetnim vrućinama, mogu biti neizdržljivi. Ali nemojte se tješiti da će beba sigurno uraniti i skratiti vam muke jer vrlo vjerovatno neće. 

Očekivanje da možete ustati iz ležećeg položaja bez da izgledate poput prevrnute kornjače

Najbolja moguća funkcija bližnjih u trudnoći jeste da vam pomažu da ustanete iz sjedećeg ili ležećeg položaja. Oni će imati funkciju vašeg personalnog nosača.

Kupovina jednog kolača

Velika je vjerovatnoća da ćete zažaliti kada sjednete pred televizor i nakon pojedenog kolača shvatite da nema više. Uvijek osigurajte dodatne zalihe. 

Bebac.com

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.