Teroristi opet prijete Španiji: Andaluzija će ponovo biti muslimanska
Ilustracija

Teroristi opet prijete Španiji: Andaluzija će ponovo biti muslimanska

Teroristi Islamske države objavili su snimak na španskom jeziku u kome prijete "osvetom" Španiji zbog terorista koje je policija ubila tokom prošlonedeljnih napada u Barseloni i Kambrilsu, piše španski list "Pais".

Na snimku su dvojica boraca ID, koji govore na španskom sa arapskim akcentom, i poručuju: "Po volji Alaha, Andaluzija će ponovo postati ono što je nekada bila, dio kalifata".

"Španski hrišćani, ne zaboravite muslimansku krv koja je prolivena tokom španske inkvizicije. Osvetićemo vam se za masakr koji sada sprovodite protiv Islamske države", kaže borac ID, koji se predstavio kao Abu Lais el Kurdubi ili Abu Lais iz Kordobe.

"Mi vas nikada nećemo ostaviti na miru", dodao je drugi džihadista, koji se predstavio kao Abusalman Andaluzijac.

Prema policijskim navodima, Abu Lais je u stvari 22-godišnji Muhamad Jasin Peres iz Kordobe. Njegov otac, Marokanac Abdelah Ahram, trenutno je u zatvoru u Tangeru zbog aktivne uloge u radikalnom džihadizmu.

Drugi muškarac nije identifikovan, pošto mu je lice pokriveno i vide mu se samo oči.

Andaluzija je najjužnija autonomna pokrajina Kraljevine Španije, koja je više od pet vjekova bila pod muslimanima.

Video je objavljen sinoć, šest dana nakon napada za koje je ID preuzela odgovornost, a u kojima je poginulo 15, a ranjeno 200 osoba.

Na snimku su i fotografije napada u Barseloni, španskog premijera Marijana Rahoja, španskog kralja Felipea VI, te Junesa Abujakuba - muškarca koji je upravljao kombijem koji se prošlog četvrtka zabio u pješake u La Rambli.

Španija se trenutno nalazi na četvrtom, od ukupno pet, nivoa opasnosti od mogućeg terorističkog napada iako su nakon napada u Barseloni i Kambrilsu mjere sigurnosti povećane na željezničkim stanicama, aerodromima i mjestima gdje se okupljaju velike grupe ljudi.

Tanjug/Rts

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.