Propao i peti pokušaj konstituisanja Skupštine Kosova
Foto:AA

Koalicija PAN ima kandidata za predsjednika, nema većinu

Propao i peti pokušaj konstituisanja Skupštine Kosova

Peti pokušaj konstituisanja Skupštine Kosova propao je danas, jer je koalicija PAN zatražila još vremena kako bi obezbijedila parlamentarnu većinu za izbor predsjednika Skupštine Kosova.

Enver Hodžaj, predstavnik PAN-a (Demokratska partija Kosova-Alijansa za budućnost Kosova-Inicijativa za Kosovo), izjavio je da njegova koalicija nema potrebnu parlamentarnu većinu. 

"Mi poslednjih nedelja, a ni danas, nemamo većinu od 61 poslanika kako bi smo predložili kandidata za predsjednika Skupštine. Mi kandidata za predsjednika imamo, ali nemamo većinu", kazao je Hodžaj, javlja Anadolija.

On je, međutim, napomenuo da ni niko drugi nema većinu od 61 glasa, jer je situacija 60 prema 60 glasova. Hodžaj je istakao da odgovornost zbog kašnjenja institucija nije samo na PAN-u, nego je i na svim ostalim partijama. On je poručio da je koaliciji PAN potrebno još malo vremena, odnosno od 10 do 15 dana. Pema odluci Ustavnog suda Kosova iz 2014., jedino pobjednički subjekt, u ovom slučaju PAN, ima pravo da predloži kandidata za predsjednika Skupštine. Obzirom da je Teuta Rugova, poslanica koalicije LAA, podržala koaliciju PAN u Skupštini Kosova za sada niko nema potrebnu većinu od 61 glasa. 

Predsjedavajući konstitutivnom sjednicom kao najstariji poslanik Adem Mikullovci je optužio PAN za blokadu formiranja institucija podsjetivši da je već tri puta obavio konsultativne sastanke sa njima i ostalim partijama. On je potom dao riječ predstavnicima političkih subjekata. 

Albin Kurti, kandidat za premijera ispred Pokreta Samoopredeljenje, je optužio PAN da sabotira najvišu kosovsku instituciju. On je pozvao Kadrija Veselija da provjeri koliko ima glasova u Skupštini. 

"Predložite Veselija i nek vidi da li ima glasove. Skupština treba da se konstituiše, sala je puna, provjerite se. Dana 11. juna niste htjeli da se provjerite kao nominovani za premijera Demokratske partije, sada ne želite da se provjerite kao nominovani PAN-a za predsjednika Skupštine. Provjerite se i suočite sa istinom", kazao je Kurti. 

Kurti je kazao i da vjeruje da u redovima PAN-a ima ličnosti koje bi bez problema dobile potrebnu prosto većinu glasova za predsjednika Skupštine.

On je ocijenio da odluku Ustavnog suda treba poštovati, ali je naglasio i da Ustavni sud zavisi od Ustava, a ne obrnuto. Po njegovim riječima Ustav podrazumijeva da svako ko ima 61 i više glasova može da predloži kandidata. Kurti je pozvao poslanike da, ukoliko PAN odbija da predlaži svog kandidata, glasaju za njihovog kandidata. 

Kurti je napao i koaliciju LAA, odnosno lidera Demokratskog saveza Kosova Isu Mustafu, da nije htio da razgovara sa Samoopredeljenjem o formiranju parlamentarne većine. Ipak je poručio da Samoopredeljenje pruža ruku koaliciji LAA. 

Avdullah Hoti, poslanik koalicije LAA (Demokratski savez Kosova-Alijansa novo Kosovo-Alternativa), istakao je da je do monopolozacije formiranja institucija došlo zbog insistiranja da po svaku cijenu samo dvije osobe dođu na čelo institucija, aludirajući na Kadrija Veselija i Ramuša Haradinaja, koji je kandidat PAN-a za premijera. 

Hoti je ocijenio da Kosovo danas ulazi u tešku institucionalnu krizu i da od danas više ne mogu biti organizovane konstitutivne sjednice Skupštine prije nego što se razjasni zakonski put u vezi sa pravom jedne političke grupe da predloži predsjednika Skupštine. On je izrazio žaljenje što je konstituisanje Skupštine preraslo u nisku političku trgovinu, a možda i krivično djelo pojedinih osoba vršeći pritisak na pojedine poslanike. 

"Naša parlamentarna grupa će se ponašati u skladu sa Ustavom, zakonski, kao i uvijek u procesu konstituisanja institucija zemlje, ali vam garantujem da skrštenih ruku ne možemo sjedjeti nakon današnje sjednice. Treba iskoristiti sve zakonske i ustavne puteve za konstituisanje institucija", kazao je Hoti. 

Uslijedila je polemika između Kurtija i predsjednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veselija, koji je kazao da politička borba samo do neke granice ima logiku, te da se ne smije zloupotrebljavati. Veseli je optužio Kurtija da skupštinsku govornicu koristi za predizbornu kampanju, te je kazao da ko god ima 61 glas može da formira vladu. 

Predsjedavajući Mukullovci je potom prekinuo sjednicu, rekavši da će informisati o daljim koracima. 

Konstitutivna sjednica Skupštine Kosova počela je 3. avgusta, pa je sazivana još četiri puta, ali nije mogla biti održana zbog bojkota poslanika koalicije PAN.  

Na prijevremenim parlamentarnim izborima 11. juna, koalicija PAN osvojila je 39 poslanika, Pokret Samoopredjeljenje 32, a koalicija LAA 29 poslanika. Manjinski subjekti imaju garantovanih 20 poslaničkih mjesta, od kojih je 9 osvojila Srpska lista, koju podržava Beograd.

Anadolija

 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.