Minić: Radovi obustavljeni, ne postoji nikakva loša namjera
Mjesto gdje je pronađen ljudski kostur,foto:Kodex

Takve stvari nijesu rijetkost na gradilištima

Minić: Radovi obustavljeni, ne postoji nikakva loša namjera

Prilikom iskopa rova za polaganje kišnog kolektora od trga niz ulicu 3. Januara, u Bijelom Polju radi spajanja sa kišnim kolektorom u ulici Tršovoj, građevinska mašina naišla na kost. Pretpostavljeno je da je moguće da su u pitanju nečiji posmrtnin ostaci, pa su radovi odmah obustavljeni, a izvođač radova je u skladu sa zakonskim propisima slučaj prijavio dežurnoj službi policije tj. CB Bijelo Polje , saopštio je Milanko Minić, direktor Direkcije za izgradnju i investicije u bjelopoljskoj Opštini.

Iz Opštine su reagujući na navode Islamske zajednice, da su lokalne vlasti u Bijelom Polju nastavile uređenje trga u centru grada skrnaveći posmrtne ostatke na postojećem muslimanskom groblju, kazali da je policija odmah izašla na lice mjesta, obezbijedila lokaciju i takođe obavijestila istražnog sudiju i tužioca.

"Radovi su dakle odmah potpuno obustavljeni u očekivanju da nadležni organi odrade svoj dio posla, tj. da arheolozi izvrše iskopavanje. Ukoliko se ispostavi da je u pitanju ljudski skelet, biće neophodno da se utvrdi identitet ili bar religijska pripadnost. Kada se stručnjaci o tome izjasne, u skladu sa pravilima te religije posmrtni ostaci će biti pokopani", istakao je Minić u saopštenju dostavljenom Kodex-u.

Poređenja radi, on je naveo i sličan slučaj koji se dogodio prije dvadesetak dana takođe na teritoriji bjelopoljske opštine, jer takve stvari kako kaže, nijesu rijetkost na gradilištima.

"Prilikom rekonstrukcije lokalnog puta Ravna Rijeka-Jasikovac-Bjelasica, građevinska mašina je naišla na kostur. Radovi su obustavljeni, slučaj prijavljen policiji i istražnom sudiji nakon čega je sproveden dalji postupak. Arheolozi su prilikom otkopavanja iskopali četiri kostura. Kada je utvrđeno da posmrtni ostaci pripadaju pravoslavnoj religiji, isti su u skladu sa pravilima te religjije pokopani na utvrđenom mjestu. Iako se tada desio slučaj veoma sličan slučaju o kojem ovih dana govorimo, nije se tumačilo da se radi o nepažnji ili bilo kakvoj lošoj namjeri u bilo kom smislu, jednostavno takve stvari se dešavaju", pojasnio je Minić.

milankominic

Foto: Kodex, Milanko Minić

Obavljena procedura se,kako kaže u svakom sličnom slučaju izvršava na način na koji je izvršena, što je u praksi i poznato i u potpunosti je u skladu sa zakonom.

"Takođe je poznato da su se u svim gradovima u kojima su obavljane rekonstrukcije sličnog tipa dešavali ovakvi slučajevi i da je to česta pojava na balkanskom tlu čija je istorija protkana ratovima", navodi se u saopštenju.

Minić napominje da su shodno Zakonu o putevima, opštinski putevi lokalni, nekategorisani i gradske ulice, a shodno Zakonu o izgradnji objekata opštinski putevi su objekti od opšteg interesa.

On je ukazao da je ulica 3. januara (koja je sada predmet pomenutog događaja) objekat od opšteg interesa i u čijem trupu se postavlja kišni kolektor, dakle u trupu puta a ne u parku za koji se smatra da je u njemu nekada bio vjerski objekat, što jeste bio predmet razgovora i inicijative Islamske zajednice prema SO Bijelo Polje i što je uz punu podršku lokalne uprave tada odmah dobilo svoj epilog kroz skupštinsku odluku, ali koja se kako dodaje Minić,  ne odnosi na ovu fazu rekonstrukcije gradskog trga već na buduću izgradnju poslovno-stambenog kompleksa čiji početak još nije preciziran.

21037969102078401659205621578161073o

Ne postoji nikakva loša namjera, foto: Kodex

"Ovim putem želimo dakle da saopštimo da saosjećamo sa svima kojima ovakvi slučajevi nanose bol, da pojasnimo da u takvim nesrećnim slučajevima ne postoji nikakva loša namjera, da opštinska vlast gradi, unapređuje ambijent za sve sugrađane, a ne da skrnavi bilo šta a najmanje skladne međuljudske i međunacionalne odnose na koje smo u Bijelom Polju tako ponosni", saopšteno je.

Minić je kazao da je nakon dobijenih Urbanističko Tehničkih Uslova koje je propisao Sekretarijat za uređenje prostora, a na osnovu Detaljnog urbanističkog plana koji je od strane odbornika SO-e Bijelo Polje jednoglasno usvojen, renomirana projektantska kuća “IFA” iz Bijelog Polja, čiji je direktor Imer Franca, izradila projekat rekonstrukcije gradskog trga.

Projekat je revidovan od strane takođe renomirane bjelopoljske projektantske kuće “Building Biro” direktora Nedžada Mekića.

"Na osnovu revidovanog glavnog projekta i ostale neophodne dokumentacije dobijena je građevinska dozvola za faznu rekonstrukciju. Prva i druga faza započete su u aprilu i radovi teku planiranom dinamikom iako je bilo dosta nepredviđenih radova na podzemnim instalacijama, što je u građevinarstvu poznato kada su u pitanju  rekonstrukcije ove vrste objekata. Tender za treću fazu rekonstrukcije trga već je raspisan i očekuje se izbor izvođača radova početkom septembra", podsjetio je direktor Direkcije za izgradnju i investicije.

Trg će biti popločan kvalitetnim granitnim pločama, biće postavljeno urbano dekorativno osvjetljenje sa LED svjetiljkama kao i dekorativno osvjetljenje stabala, a u toku je i izrada  idejnog projekta uređenja fasada zgrada u ulici Slobode čiji je autor poznata arhitektica Prof. Ema Alihodžić.

"Očekujemo da najuže jezgro grada ovim dobije potpuno novi izgled te da nekoliko decenija neće biti potrebe za novim radovima na pomenutom trgu", zaključio je Minić.

     

  

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.