Pavićević: Ko gubi ima pravo da se ljuti, ali i obavezu da se pogleda u ogledalo
Vladimir Pavićević

Pavićević: Ko gubi ima pravo da se ljuti, ali i obavezu da se pogleda u ogledalo

Učeći godinama o politici i djelujući u njoj, formirao sam stav da prave politike nema bez jasnih ideja i principa. A osnovni princip politike koja vodi ka dobru trebalo bi da bude istina, saopštio je politički savjetnik predsjednika Crnogorske, Vladimir Pavićević.

Budući da je politički savjetnik predsjednika Crnogorske i da aktivno učestvuje u pripremi političkih odluka Crnogorske, želi da reaguje na saopštenje Demokratske Crne Gore koje je objavljeno juče u kojem se, povodom djelovanja Crnogorske u Budvi, Crnogorska naziva ''priveskom Demokratske partije socijalista, a predstavnici Crnogorske drugarima organizovane kriminalne grupe''. 

''Prva istina koju Demokratska Crna Gora zaboravlja je da su odbornici Crnogorske pomogli novoj budvanskoj vlasti u njenom konstituisanju. Odbornici Crnogorske su glasali za dovršenje procesa konstituisanja nove vlasti kada najavljena većina nakon izbora 2016. godine nije imala snagu da sama zaokruži taj proces. A odbornici Crnogorske su glasali tako jer su smatrali da je neophodna promjena u budvanskoj politici. Glasali su, dakle, vođeni idejom da način na koji je upravljano Budvom u prethodnim godinama nije bio dobar i da je u interesu građana Budve da se ovakva promjena desi.
Druga istina o kojoj Demokratska Crna Gora ćuti je da su odbornici Crnogorske pružili šansu promjenama i tako što su u više navrata obezbjeđivali kvorum za održavanje sjednice SO Budva u uslovima u kojima vlast nije mogla da obezbijedi kvorum. Demokratska je parlamentarna praksa i pravilo da se većina legitimiše na svakoj sjednici i obezbjeđivanjem potrebnog kvoruma. To je mehanizam koji, između ostalog, i opoziciji pruža šansu da osporava legitimitet proklamovane većine ukoliko ova učestalo nije u stanju da osigura kvorum. Crnogorska je, ne jednom, pomogla novoj budvanskoj vlasti da pitanje kvoruma ne bude prepreka za njeno funkcionisanje, ne uslovljavajući takav pristup bilo kakvim zahtjevima.
Treća istina je da su predstavnici Crnogorske i u ranijem periodu ukazivali na propuste Demokratske Crne Gore kada su smatrali da kritika stoji. Time je poštovan jedan od osnovnih postulata u savremenoj politici demokratskih društava – da je kritika vlasti zdrava i nužna kad god većina koja upravlja radi suprotno interesima Budve i Budvana'', kazao je Pavićević.

Njegov stav je da Demokratska Crna Gora ima obavezu da se suoči sa građanima i da im odgovori na sledeća pitanja:

''Zašto se u procesu konstituisanja nove budvanske vlasti Demokratska Crna Gora nije usprotivila podršci Crnogorske, koju danas naziva priveskom DPS, a njene predstavnike drugarima organizovane kriminalne grupe?
Da li je ovakvo djelovanje Demokratske Crne Gore pošteno i principijelno političko djelovanje? Primjećujem da predstavnicima Demokratske Crne Gore nije smetalo navodno drugarstvo predstavnika Crnogorske sa ljudima iz organizovane kriminalne grupe odnosno podaništvo Milu Đukanoviću kada im je podrška bila neophodna. Da li to znači da je za predstavnike Demokratske Crne Gore povremeno i prihvatljiva podrška Milovih obožavatelja i drugara organizovane kriminalne grupe kako danas nazivaju Crnogorsku?
Zašto su predstavnici Demokratske Crne Gore odlučili da se ljute umjesto da slijede elementarna načela savremene politike i kritiku prihvate kao neizostavni dio političkih procesa u demokratskom ambijentu? Zašto kritiku označavaju napadom, a svoje kritičare privescima drugih partija i drugarima organizovane kriminalne grupe? Da li ovakvo ponašanje predstavnika Demokratske Crne Gore doprinosi boljoj politici u Crnoj Gori i stvaranju pretpostavki za zrelu i demokratsku političku kulturu? Ja bih rekao ne'', navodi se u saopštenju.

Smatra da svaku javno izgovorenu riječ treba pažljivo mjeriti.

''Znam da gospoda Bečić, Krapović i Pejović dobro razumiju značaj javno izgovorene riječi i zato ih pozivam na odgovornost da u javnoj polemici ne koriste neprimjerene termine. Razumijem njiihovo nezadovoljstvo, ali ih pozivam da istinu  postave kao princip od kojeg uvijek polaze kada traže podršku za svoju politiku. Posebno je u ovakvim trenucima važno da istinu pogledaju u oči a sebe u ogledalo. Samo preispitivanje u čemu su griješili u prethodnom periodu može da pomogne u prevazilaženju situacije u kojoj se trenutno nalaze. Zato nema razloga za ljutnju ni za teške riječi'', ocijenio je Pavićević.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.