Jančovska: Ova vlast mora da ode, sve je više gladnih!
Mirjana Spremo Jančovska

Totalni kolaps

Jančovska: Ova vlast mora da ode, sve je više gladnih!

Problem nezaposlenosti jedan je od najvećih problema u Crnoj Gori, što je ovih dana potkrijepio i najnoviji izvještaj organizacije “Trejding ekonomiks”, koji je pokazao da se Crna Gora po stopi nezaposlenosti u svijetu nalazi na visokom 19 mjestu, a u Evropi čak na petom, kaže za portal Kodex članica Predsjedništva DNP i funkcionerka DF Mirjana Spremo Jančovska.

Koliko je stanje alarmantno, Jančovska podsjeća da je u regionu, samo Bosna i Hercegovina gora od nas a koja se nalazi na 4 mjestu. 

"Alarmantno je upravo to što se Crna Gora na svjetskom nivou poredi sa Afričkim državama, odnosno, čak neke Afričke države imaju jače  prosječne  plate u odnosu na nas, tako da se slobodno možemo zapitati da li je nas stari dobri čika Ršum pomalo vidovit i kroz svima nama dobro poznatu pjesmicu naslutio  da ćemo jednog dana ići u Afriku da sadimo papriku. Što se naše vlasti tiče, njih će najviše zabrinuti činjenica što smo peti u regionu a ne lideri, kako oni črsto vole da naglase, a na čemu će sigurno poraditi do kraja mandata 2020. ukoliko ne bude vanrednih izbora i smjene vlasti, a što je, po meni, izvjesno, jer je sve više gladnog naroda", jasna je Jančovska. 

No, šalu i ironiju na stranu, kaže ona, dodajući da je ipak, ovo isuviše ozbiljan problem u koji nas je nakon tri decenije vladavine dovela ova vlast.

"Svaka zemlja ima probleme vezane za nezaposlenost, ali, isto tako svaka zemlja ima specifične uzroke nezaposlenosti, koji su od zemlje do zemlje različiti. U Crnoj Gori se prekomjerna nezaposlenost ogleda u tome da se do posla ne stiže znanjem i iskustvom,  već po partijskoj liniji, kao i loše privatizacije, mahom namještene na račun   pojedinaca i punjenja njihovih bankovnih računa ili u korist članovima porodica, kumovima I bliskim prijateljima.Kad se sve sabere i oduzme, nije teško doći do zaključka da je tek svaka četvrta osoba u Crnoj Gori zaposlena a na njenoj “grbači” nalazi se po jedan penzioner, učenik i nezaposleno lice, odnosno, radnik na “crno”. Od oko 400 000 građana  u rasponu od 18 do 65 godina, zaposleno je oko 180 000 dok ostatak radi na “divlje” ili nema nikakav posao.  Gdje leži suštinski problem, pita Jančovska. 

Naravno, kaže ona, nije teško pogoditi.  Problem je vlast koja se, umjesto da zakaže skupštinsko zasjedanje na temu socijalnog statusa građana Ili ekonomskim oporavkom države, bavi izmisljenim “državnim udarom” i progonom svega onoga što smatraju pogubnim po njihovu lopovsku politiku.

"Dok njihova djeca uživaju u svim blagodetima, studiraju u inostranstvu, ljetuju u najskupljim ljetovalištima širom svijeta i troše narodni novac, sve veći broj mladih napušta Crnu Goru kako bi zaradili koru hljeba. Emigracija je iz godine u godinu sve veća, posebno kada je sjever Crne Gore u pitanju. Ponosni gorštaci se već godinama bore za goli život i opstanak, jer je ova vlast od sjevera napravila “slijepo crijevo”. Dakle, ono što je neophodno, jeste da se raskinu ugovori koji su donijeli ogromnu štetu državi, da se vrate iskusni kadrovi I pod hitno planski  pokrene proizvodnja i iskoriste prirodni resursi u Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na obradivo zemljište, što bi narodu donijelo višestruku korist. Da nam na tržištu umjesto uvoznih preovladavaju domaći brendovi, da se pomogne rad malih preduzeća koji će se upravo baviti proizvodnjom domaće hrane i pića.  Takođe, ono na šta se treba obratiti pažnja jeste i hitno donošenje paketa propisa vezanih za izmjenu poreske politike jer je opšte poznato da su mnogi preduzetnici privilegovani i ne plaćaju porez na osnovu ostvarenih prihoda.
I, kako reče zacetnik crnogorskog posrnuća i propasti Đukanović, da je pogrešno upoređivati Crnu Goru sa bilo kojom turističkom destinacijom na Jadranskoj obali, već da su njene predispozicije da stane uz rame Sen Tropeu, Kanu, Monte Karlu ili Elodradu, činjenica je da smo mi daleko od navedenih destinacija i da je stanje više nego mračno.  Nevjerovatno  da imamo državu koja ima ovoliko stanovnika a ne možemo svi pristojno da živimo ! Ipak, nije teško zaključiti da se sve vrti oko one stare “mala bara, mnogo krokodila”, a našim krokodilima ja malo koliko god da nam otmu", zaključila je Jančovska.


 

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.