Evo kako i kada dijete treba odvići od cucle varalice
Ilustracija

Evo kako i kada dijete treba odvići od cucle varalice

Neke bebe može da smiri samo cucla varalica, a roditelji zbog toga ne bi trebalo da budu zabrinuti, navodi se u posljednjem broju njemačkog časopisa o porodičnom zdravlju "Junge Familie".

Ipak, ovu naviku bi trebalo prekinuti kada dijete napuni tri godine, a pedijatri preporučuju kako.

Njemački naučnici tvrde da su moderne anatomski napravljene cucle mnogo bolje za vilicu od prsta. Naime, sisanje palca može uticati na razvoj zubića. Poznata je ortodontska anomalija pod nazivom "otvoreni zagriz".

Osim važnosti anatomskog oblika u izboru cucle, roditelji treba da znaju da je ne treba umakati u zaslađene sokove ili hranu, kako bi se spriječio nastanak karijesa mliječnih zuba.

Cucla varalica može da bude pomoć kod smirivanja djeteta do njegove treće godine, ali bi poslije toga tu naviku trebalo prekinuti, upozoravaju pedijatri. Odvikavanje od cucle treba da bude postupno.

Sa navršene tri godine dijete sasvim dobro govori, uživa u druženju s vršnjacima, pa u zanosu igre može satima da zaboravi na cuclu. Ako je tužno, umjesto da počne da sisa palac ili cuclu, svoja osjećanja će iskazati riječima, a to znači da mu cucla više ne mora biti najbolja utjeha.

U nekim zemljama djeca, pri odvikavanju, okače cuclu na posebno namijenjeno mjesto ili stablo. I dobra vila može da pomogne, ukoliko dijete koje je odbacilo cuclu nagradi malim poklonom.

Tjerati dijete da odjedanput prestane da je koristi nije pametan potez. Može biti i kontraproduktivno, smatraju njemački stručnjaci.

Trogodišnjaci su, na primjer, cijeli dan u stanju da budu bez cucle, ali prije spavanja ili u nekim posebnim prilikama ona će im i dalje biti potrebna i to im ne treba uskratiti.

Hina

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.