KCCG za pet godina napustilo preko četrdeset ljekara specijalista

Lice i naličje Kliničkog Centra

KCCG za pet godina napustilo preko četrdeset ljekara specijalista

Neko bi rekao da četrdeset i kusur ljekara specijalista i ne predstavlja neki gubitak ali ako znamo da su pojedini među njima bili jedini sa svojom specijalizacijom u državi, dolazimo do surove istine. Da nas ima ko da liječi, osim kada nema.

Urolozi Klinike za urologiju Kliničkog centra Crne Gore, na čelu sa direktorom Klinike, doc. dr Petrom Kavarićem, sa uspjehom su izveli dvije laparaskopske operacije cista na bubrezima 17. i 21. avgusta tekuće godine. Obje operacije su protekle bez komplikacija a pacijenti se uspješno oporavljaju i otpušteni su na dalje kućno liječenje. Ovo je ujedno prvo samostalno izvođenje ove vrste hirurških intervencija urologa naše ustanove, stoji u saopštenju Kliničkog Centra.

Još jedan novi uspjeh, zasigurno.

Urgentni Centar KCCG napustila su još dva ljekara - hirurzi dr Dimitrije Burzan i dr Milija Mimović. Kao razlog odlaska doktori su naveli nedostatak uslova za hirurški rad u Urgentnom centru, kratko je objavio i Sindikat doktora medicine Crne Gore. Šturo obavještenje teško da išta objašnjava. 

Sa druge strane, KCCG nastavlja trend uvođenja novih procedura zahvaljujući dodatnoj edukaciji ljekara koju realizuju u saradnji sa kolegama iz zdravstvenih ustanova u regionu. Usvojena nova znanja i vještine za izvođenje samostalnih laparaskopskih operacija, urolozi KCCG su stekli u saradnji sa kolegama iz Kliničkog bolničkog centra u Zagrebu, Klinike za urologiju Kliničkog centra u Skoplju i Odjeljenja za urologiju Opšte bolnice u Slovenj Gradecu, stoji u saopštenju Kliničkog Centra. Koji kako shvatismo ima dva hirurga manje da obučava.

Sada se više i ne može  ući u trag ljekarskim napuštanjima Kliničkog Centra. U početku su i izazivala pažnju javnosti, makar više nego menadžmenta te ustanove, a sada ni to više ne predstavlja vijest. Svede se na šturo obavještenje. Poput ovog o zadnjim odlascima. Više se i ne pamte.

Prema nekim podacima Klinički Centar Crne Gore napustilo je u proteklih 5 godina preko četrdeset ljekara specijalista. I trend se ubrzava. Ne zbog toga što se stvari ne mijenjaju već zbog činjenice da ljekare napušta nada da će biti bolje. Iako pod tim bolje svi podrazumijevamo materijalni status ipak nije sve u novcu. Iako nedostatak uslova za hirurški rad u Urgentnom centru zvuči kao eufemizam i to postoji.

Crna je Gora sva u reformama. Nema segmenta društva koji ne treba reformisati. Iako je reforma školstva aktuelna zbog “prepisivanja” iz komšiluka i reforma u zdravstvu i dalje traje.

Svako malo nas Klinički Centar obavjesti da su, u saradnji sa ljekarima iz regiona, njegovi ljekari uspjeli da savladaju nove operativne tehnike i kvalitet usluge izdignu na viši nivo. I tu “prepisivanje” iz komšiluka ima smisla. Menadžment Kliničkog Centra želi da to bude lice ustanove. Ali je njeno naličje u istom danu i odlazak dva hirurga. To mu nekako dođe i mirenje sa sudbinom, kad prihvatiš činjenicu da moraš otići.

Zato bi svi trebali da se zabrinemo. Neko bi rekao da četrdeset i kusur ljekara specijalista i ne predstavlja neki gubitak ali ako znamo da su pojedini među njima bili jedini sa svojom specijalizacijom u državi, dolazimo do surove istine. Da nas ima ko da liječi, osim kada nema.    

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.