Novih 800.000 eura podrške za biljni sektor, više od pola novca ide na sjever
Ilustracija, foto:Kodex.me

Ministarstvo poljoprivrede

Novih 800.000 eura podrške za biljni sektor, više od pola novca ide na sjever

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Agrobudžetom za 2017. godinu opredijelilo je podršku za subvencije u biljnom sektoru po hektaru obradive površine.

Kako je saopšteno iz tog resora, po prvi put ove godine, direktna plaćanja su uvedena za sve obradive površine a iznos podrške po hektaru povećan je sa 160€ na 180€. 
"Na osnovu pristiglih zahtjeva i nakon izvršene kontrole na terenu, pravo na podršku ostvarila su 1.514 proizvođača kojima je ukupno isplaćeno 787.226,60€. Ukupna prijavljena površina je 4.861,38 ha obradivih površina, od čega za: - ratarske kulture 3.234,87 ha, - voćarstvo 783,90 ha, - povrtarstvo 600,75 ha, - vinogradarstvo 147,34 ha, - ljekovito i aromatično bilje 71,87 ha,- maslinarstvo 22,65 ha.
Najveći broj poljoprivrednih proizvođača je sa sjevera Crne Gore. Od ukupno isplaćenih sredstava, 58,69% je opredjeljeno proizvođačima iz sjevernih opština, dok je 35,14% za centralni region i 6,17% za primorske opštine", navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Kako pojašnjavaju, direktna plaćanja su do sada obuhvatala ratarsku proizvodnju i višegodišnje zasade (voćnjake, maslinjake, vinograde i zasade ljekovitog bilja), a od ove godine, u sistem direktnih plaćanja, u skladu sa Strategijom i Akcionim planom za Poglavlje 11 -Poljoprivreda i ruralni razvoj uključene su i površine pod povrtarskim kulturama. 

"Ovim se postiže dostizanje ciljeva definisane poljoprivredne politike i postepeno usklađivanje nacionalne politike sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU, uključivanje većeg broja poljoprivrednih proizvođača i obradivih površina u baze podataka Ministarstva kao i postepeno prilagođavanje crnogorskih poljoprivrednika evropskom modelu podrške. 
Smanjenje površine sa 1ha na 0,5ha, kao minimuma za ostvarenje podrške, povećanje iznosa plaćanja sa 160€/ha na 180€/ha i uvođenjem površina pod povrćem u sistem direknih plaćanja postignut je cilj – povećan je kako broj korisnika tako i obuhvat površina koje su ušle u sistem direktnih plaćanja", ističu iz resora Milutina Simovića.

Prema podacima Ministarstva, posebno se bilježi povećanje korisnika sredstava po osnovu voćarske proizvodnje. 

"Poređenja radi, u sistemu direknih plaćanja bilo je 470 ha pod voćnjacima, dok je ove godine uključeno 783,90 ha (povećanje od 66,79%). 
Takođe, i u ratarskoj proizvodnji se zapaža povećanje subvencionisanih površina sa 2.580,10ha u prošoj godini na 3.234,87 ha u ovoj godini, što je rast od 25,38%.Povrtarska proizvodnja je subvencionisana sa 106.002,00€ za površinu od 600,75 ha", stoji u saopštenju.

Kroz ovu mjeru podržava se i proizvodnja sjemenskog krompira kategorije elita do 700€ /ha i sjemenska proizvodnju žitarica 300€/ha. Isplata za ovaj vid proizvodnje biće realizovana nakon fitosanitarne kontrole na terenu. 

Poljoprivredni proizvođači koji se bave ratarstvom i povrtarstvom imaju mogućnost da se prijave do 15. novembra za ostvarivanje prava na direkna plaćanja za jesenji rok sjetve/sadnje, zaključuju iz Ministarstva.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.