Fejzić: Bjelopoljska vlast skrnavi posmrtne ostatke muslimana
Lokacija gdje su radnici pronašli ljudski kostur,foto:Kodex

Tužilaštvo da ispita slučaj

Fejzić: Bjelopoljska vlast skrnavi posmrtne ostatke muslimana

Islamska zajednica je zatečena i užasnuta aktivnostima lokalnih vlasti u Bijelom Polju koje nastavljaju uređenje trga u centru grada skrnaveći posmrtne ostatke na postojećem muslimanskom groblju, saopštio je Reis Rifat Fejzić .

Bez konsultacija sa Islamskom zajednicom ove radnje smatraju neovlašćenim i svojevrsnim kulturocidom sa elementima krivičnog djela.

Kako je naveo Fejzić, iako je Medžlis islamske zajednice Bijelo Polje vodio razgovore sa predsjednikom SO Bijelo Polje vezano za revitalizaciju vakufskog dobra u centru grada i poslao zahtjev za arheološkim iskopavanjem predmetnog groblja i Hadži-Danušine džamije, zahtjevu nije udovoljeno već se, dodaje reis, bahato pristupilo radovimo prilikom kojih su pronađena cijela trupla starobjelopoljskih muslimana koji su tu sahranjeni.

Prilikom kopanja ulice pronađen ljudski kostur

"Ovim putem pozivamo nadležne organe, prvenstveno Ministarstvo kulture i Upravu za zaštitu kulturnih dobara da zabrane radove i spriječe nastanak veće štete pokretanjem detaljnih arheoloških istraživanja predmetne lokacije kojim bi se utvrdila tačna dispozicija mezarja i temelja džamije, te osigurao adekvatan tretman posmrtnih ostataka i vakufske imovine. Takođe, pozivamo tužilaštvo da ispita slučaj i reaguje u pravcu sprječavanja izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, te povrede groba od strane lokalnih vlasti u Bijelom Polju", zaključio je Fejzić.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.