Popović: Vlada  će izgubiti donaciju od 5 miliona eura
Sa pressa Demokrata

Demokrate tvrde da se nova obmana sprema građanima Podgorice

Popović: Vlada će izgubiti donaciju od 5 miliona eura

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda jedan od najznačajnijih kapitalnih projekata, čija je realizacija bila ponovo, po ko zna koji put, obećana građanima Podgorice i izbornim programom DPS-a iz 2014. godine. U pitanu su lažna obećanja u produženom trajanju i nova obmana se sprema građanima Podgorice u vezi sa Kolektorom, saopštili su danas na press konferenciji potpredsjednica i odbornica Demokrata u Skupštini Glavnog grada, Zdenka Popović, i predsjednik kluba odbornika Demokrata u Skupštini Glavnog grada, Vladimir Čađenović.

„Vlada Crne Gore je na 35. sjednici od 20.07.2017. godine razmatrala i usvojila "Prijedlog za izmjenu dogovora o razvojnoj saradnji Vlade Crne Gore i Vlade Savezne Republike Njemačke", kojim se predlaže izmjena Sporazuma o finansijskoj saradnji na način što će se projekat "Obnovljivi vidovi energije" zamijeniti projektom "Prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici". Na taj način bi Njemačka razvojna banka (KfW) obezbijedila donaciju u iznosu od 5 miliona eura, ali tek onda kada nakon provjere utvrdi da navedeni projekat ispunjava uslove za pružanje podrške. S obzirom da je Protokol međuvladinih pregovora potpisan 15. septembra 2009. godine i da važi 8 godina, rok za dodijeljena sredstva ističe krajem ove godine. Dakle, Vlada Crne Gore će izgubiti donaciju od 5 miliona eura, kao što je izgubila i već odobreni kredit od Njemačke razvojne banke u iznosu od 75 miliona eura, ako ne dostavi projekat "Prečišćavanje otpadnih voda" u Podgorici“, saopštila je potpredsjednica Popović.

Ona je obavijestila javnost da je Klub odbornika Demokrata dana 24. aprila ove godine zatražio da im se dostavi i javno objavi Studija za projekat "Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda" Podgorice. Ovom zahtjevu nije udovoljeno, jer iz d.o.o. „Vodovod i kanalizacija Podgorica“, u pismu od 28.04.2017. godine, navode „da prema stavu Revizione komisije Studija nema konačnu verziju."

„Međutim, svjedoci smo da se ovih dana najavljuje da će ubrzo biti raspisan tender za "Projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda" u Podgorici kod činjenice da nema Studije u konačnoj verziji, kao i da se pokušava prikriti od javnosti da je samo riječ o tenderu za izradu projekta za realizaciju ove investicije. To je samo dokaz prazne priče i još jedne obmane u nizu Podgoričanki i Podgoričana od strane DPS-a. Dakle, ništa novo u odnosu na obećanja DPS-a uoči svih izbora u posljednjih dvadesetak godina“, zaključila je potpredsjednica Popović.

 Čađenović je upoznao  javnost da je Odlukom Ustavnog suda stavljen van snage planski dokument DUP ,,Industrijska zona Kombinat aluminijuma Podgorica'' iz 2008. godine, kojim je bila predviđena lokacija kolektora u Botunu, pa se da zaključiti da u ovom trenutku ne postoji ni važeći planski dokument na osnovu kojeg bi se ušlo u realizaciju ovog projekta.

„Nije, niti nama, niti javnosti poznato da izvršna vlast išta čini nakon Odluke Ustavnog suda od 25.07.2017. godine kojom su 142 planska dokumenta u Podgorici stavljena van snage“, naglasio je Čađenović.

„Izgleda da je aktuelna nelegitimna podgorička vlast jedva dočekala ovakvu odluku Ustavnog suda da bi u njoj tražili alibi za nerad i zaustavljanje razvoja Glavnog grada u mandatu koji na sreću građana Podgorice privode kraju. U prilog ovakvoj tvrdnji idu naročito nizak stepen realizacije izbornog programa DPS-a iz 2014. godine i Sporazuma kojim je konstituisana sadašnja vladajuća većina u Skupštini Glavnog grada, a koji, iako se nalazimo već u posljednjoj godini tog mandata, iznosi manje od 20% realizacije onog što je tim dokumentima obećano građanima Podgorice“, saopštio je Čađenović.

Kako je istakao, postrojenja nema ni na vidiku, pa je u potpunosti opravdan naš strah da smo predaleko i od samog započinjanja njegove izgradnje.

„Međutim, to nije razlog da građani Podgorice, naročito oni koji žive u ulici 8. marta i okolini, na prostoru oko Delte, u Gornjoj i Donjoj Gorici, treba da zbog nesposobnosti ove vlasti trpe neprijatne mirise koji nastaju na starom postrojenju, već treba hitno krenuti u rješavanje tog problema. Postoji tehnologija koja to može vrlo brzo eliminisati i moguće je pronaći sredstva kojima će se riješiti ovaj pregolem problem koji ovim građanima čini život nepodnošljivim već više decenija, a ovaj grad je valjda poslije toliko vremena dužan da im u XXI vijeku obezbijedi pravo na čist vazduh i normalan život“, zaključio je Čađenović.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.