Stanovnici Sjevera protiv hidroelektrana: Ne damo naše rijeke
Sa Skupa u Murini

Ostaju bez vode

Stanovnici Sjevera protiv hidroelektrana: Ne damo naše rijeke

Stanovnici sela i gradova na sjeveru Crne Gore gdje država preko privatnih kompanija kojima je dodijelila koncesije, namjerava ili je već počela gradnju minihidrocentrala, oštro se protive tim planovima. Građani i ekolozi tvrde da ta postrojenja uništavaju prirodu i vodotok rijeka i rječica, ostavljajući ih bez vode.

Građani Plava, Gusinja, Andijevice, Murine, Kolašina i Bijelog Polja poručuju da će spriječiti gradnju minihidrocentrala i da će po svaku cijenu braniti vodu kojom održavaju imanja i izdržavaju porodice.

Odbornik Albanske alternative u Plavu i svojevrsni lider protesta Iber Hoti kaže za Radio Slobodna Evropa da je, dok EU odustaje od protočnih centrala zato što uništavaju kompletan ekosistem, u Crnoj Gori na pomolu ekološka katastrofa zbog propusta države i nesavjesnih koncesionara:

„Ja sam bio na Šekularskoj rijeci i bio sam na rijeci Bradac kod Andrijevice i vidio sam šta se tamo dešava. Jednostavno nestaje rijeka, nestaje korito, tamo više nema života. Evropa je već odavno digla ruke od protočnih centrala ovoga tipa jer ako vi izmjestite vodu sa jednog područja mijenjati cijeli eko sistem na tom području. Tada više nema ni biljnog ni životinjskog svijeta, nema vode za ljude, za stoku, za navodnjavanje imanja. Sve se potpuno mijenja.“

Osim uništavanja vodotoka Šekularske rijeke u opštini Berane, Hoti pominje i dvije već izgrađene minihidrocentrale u opštini Plav, gdje su takođe uništeni vodotoci.

Iber Hoti kaže da su stanovnici gradova i sela sa sjevera u međuvremenu podnijeli tužbu protiv države zbog toga što je gradnju minihidrocentrala definisala kao društveni interes:

„Društveni ili javni interes je kada pravite školu, bolnicu, puteve a privatni kapital i privatni profit nikada ne može biti društveni interes. Oni su na osnovu te svoje odluke počeli da konfiskuju privatna imanja. Mi ćemo ići do evropskog suda jer ako to neće Crna Gora, onda će Evropa zaustaviti uništavanje prirodnih ljepota sjevera Crne Gore.“

Na Murinskoj rijeci trenutno su obustavljeni radovi na gradnji mini hidrocentrale jer su se pobunili mještani i onemogućili koncesionaru iz Berana da doveze mehanizaciju.

Predsjednik Mjesne zajednice Murino Brano Otašević za naš program kaže da mještanima niko nije objasnio koje su koristi a koja šteta od postavljanja mini elektrane na njihovoj rijeci:

„Prvo smo napisali peticiju i upoznali koncesionara da imamo 200 potpisa a onda se oko 200 građana 2 puta skupljalo i na jedan miran i civilizovan način mu stavili do znanja da neće moći tu da gradi. Tražili smo da povuče mehanizaciju i on je to učinio.“

Radovan Anđić kaže da mještani Klaudre, mjesne zajednice u opštini Berane, neće dozvoliti ni državi ni koncesionaru gradnju minicentrale na tom području:

„Oni su uspjeli da prevare mještane gornjih sela i da urnišu Jelovicu, jednu od najljepših rijeka. To je sve razrovano i uništeno tamo kao što je Hirošima razorena 1945. godine atomskom bombom“, kaže Anđić za RSE.

Portparolka Ministarstva ekonomije Marina Živaljević u izjavi za RSE podsjeća da dozvole za koncesiju država izdaje na osnovu prostornih planova opština, koje takođe određuju i lokacije na kojima će se graditi male hidroelektrane:

„Ministarstvo ekonomije poštuje sve zakonom propisane procedure prilikom izdavanja energetskih dozvola, a za sve elektrane preko jedan megavat provodi se tenderska procedura u okviru koje se organizuje javna rasprava. Upravo je javna rasprava prilika da se iznesu mišljenja, stavovi i primjedbe na čitav proces i u svim slučajevima gdje su sugestije bile argumentovane i opravdane, ministarstvo ih je usvojilo.“

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.