Koja se strana sila umiješala u sukob Srbije i Makedonije?
Ilustracija

Koja se strana sila umiješala u sukob Srbije i Makedonije?

Nakon izjava zvaničnika Srbije da je Makedonija, uz učešće strane sile, preduzimala ofanzivne mere prema Srbiji, ostalo je nedorečeno koja je to strana sila.

Aleksandar Mitevski iz makedonskog Centra za istraživanje i analizu kaže za Sputnjik da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio jasan kada je rekao da ne misli da je ta strana sila Rusija.

"Kapacitet za tako nešto ima samo Amerika. Mislim da je sve ovo dobro osmišljen plan da se promeni rukovodstvo na cijelom Balkanu, kako bi oni mogli lakše da sprovedu svoje planove i da na silu gurnu zemlje Balkana u NATO", tvrdi sagovornik Sputnjika. 

Ameriku je pomenuo i "Blic" u tekstu koji se bavi današnjim zakazanim razgovorm Vučića i makedonskog premijera Zorana Zaeva. Prema pisanju "Blica" Vučić i Zaev pokušaće da u telefonskom razgovoru smire tenzije i okončaju diplomatski rat koji je, kako podsjeća "Blic", protiv Srbije započela Makedonija čije su obavještajne službe uz pomoć SAD prisluškivale i najviše srpske državne funkcionere i osoblje naše ambasade. 

Zvaničnih potvrda, međutim, nema. Pred razgovor s Vučićem Zaev je u izjavi za "Blic" odbacio optužbe na račun Makedonije i izjavio da ta zemlja nikada nije radila ništa protivno interesima Srbije.

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.