Bez opreme i vodiča, sa troje male djece otišao u kanjon Nevidio
Kanjon Nevidio

Srećan kraj zahvaljujući Šavničanima

Bez opreme i vodiča, sa troje male djece otišao u kanjon Nevidio

Zahvaljujući iskusnom vodiču iz Nikšića i trojici mladića iz Šavnika, priča o boravku turiste iz Holandije koji je u obilazak kanjona Nevidio poveo troje male djece ima srećan kraj.

Vodič iz Nikšića prolazio je u 16 sati kroz Nevidio sa grupom turista. U utrobi kanjona zatekao je Holanđanina sa djecom od kojih je najmlađe imalo šest godina i već je bilo promrzlo, jer je temperatura u kanjonu svega nekoliko stepeni iznad nule.

Vodič je izšao iz kanjona i upomoć pozvao trojicu Šavničana koji dobro poznaju Nevidio.

Njih četvorica su potom praktično protrčali kroz kanjon do mjesta gdje su ostavili Holanđanina sa djecom i evakuisali ih za oko 25 minuta.

Spasioci nijesu željeli da govore o akciji. Kažu, važno je da se sve srećno završilo. Javnost je za taj događaj saznala kada je jedan od mladića preko društvenih mreža prekorio nesavjesnog roditelja koji je gotovo u smrt odveo troje djece i upozorio da se u kanjon ne smije ulaziti bez stručnog lica. On je pristao da nam ispriča kako se sve dogodilo pod uslovom da ne spominjemo njihova imena.

"Turista iz Holandije ušao je sa troje djece, dva sina i kćerkom, u Nevidio oko devet sati ujutro. To su mala djeca, jedan dječak rođen je 2010. godine i svi su bili bez neophodne opreme, a da i ne govorimo o tome koliko poznaju Komarnicu. Kada je vodič došao i tražio pomoć od nas bez razmišljanja smo otišli da pomognemo evakuaciju. Prije nego smo krenuli da ih spašavamo obavijestili smo medicinsku ekipu i policiju u Šavniku.

Ponijeli smo ćebad, ugrijali ih i vrlo brzo izvadili iz kanjona. Nevjerovatno, ali otac je djelovao ,,mrtav-hladan.“ Srećom sve se dobro završilo, djeci je ukazana na vrijeme prva pomoć, kasnije ih je ljekar pregledao i otputovali su, s gorkim iskustvom iz Komarnice", kaže Šavničanin i apeluje na sve da ne ulaze u kanjon bez iskusnog vodiča i odgovarajuće opreme.

On dodaje kako nije prvi put da neko pokušava sam da osvoji Nevidio, a da mu onda spasioci spašavaju život, ali nikada do sada, kaže, nijesu imali slučaj da otac u takvu opasnost dovede malu djecu.

Prije dvije godine spasioci su cijelu noć proveli u Komarnici kako bi evakuisali 18 Beograđana, koje predvodio ,,vodič“ bez znanja i opreme.

Portal Analitika

Komentari

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.